Skriftlig spørsmål fra Heidi Greni (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1935 (2020-2021)
Innlevert: 15.04.2021
Sendt: 16.04.2021
Besvart: 21.04.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Heidi Greni (Sp)

Spørsmål

Heidi Greni (Sp): Det har vært kraftig sentralisering av politiet gjennom «nærpolitireformen». Skaun, Melhus, Klæbu og Malvik hadde lokalt, tilstedeværende politi, men nå er disse borte og flere titalls ansatte har blitt sentralisert bort fra lokalsamfunn i hele Trøndelag. Nylig kunne vi lese om et biltyveri i Skaun der politiet brukte et døgn på å følge opp saken og folk måtte selv spane og finne ut hvem som hadde tatt bilen.
Er dette for polititilbudet for vanlige folk i 2021?

Begrunnelse

Hele poenget med nærpolitireformen var visstnok «et operativt, synlig og tilgjengelig nærpoliti». Dessverre har det ikke blitt mer operativt, synlig og tilgjengelig politi til tross for både kraftig sentralisering og flere stillinger i politi- og lensmannsetaten.
Kristoffer Mo, som ble utsatt for tyveriet sier til Nea radio:

«Det virker som det er skåret sånn inn til beinet med denne nærpolitireformen. Jeg mener jo at det burde prioriteres ganske høyt når noen stjeler en ting, det er utrolig synd at den vanlige mannen i gata må ta tak i det selv. Vi dro en fordel av at vi kjente en i politiet. Det er helt tullete at et system fungerer sånn. Og hvor mange ganger må man ringe for at det skal skje noe, spør han».

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: La meg slå én ting fast: Vi skal ha et politi som er til stede i hele landet, og det har vi.
Jeg kan ikke kommentere enkelthendelser i Trøndelag, men mener vi hele tiden skal vurdere om ressursene er fordelt riktig og om polititilbudet holder tilstrekkelig kvalitet. Jeg vil likevel understreke at det er politimesteren som kjenner sitt distrikt best og som må gjøre den vurderingen. Jeg merket meg med glede at dette også er i tråd med Senterpartiets utkast til nytt stortingsprogram, hvor det heter at

«Senterpartiet vil gi større ansvar og innflytelse til politimestrene og lokalt politi når det gjelder å bestemme bemanning og disponere ressurser ut fra lokale analyser og prioriteringer».

Politidistriktet har fått en større bedre og mer robust operasjonssentral som kan håndtere flere store operasjoner og hendelser samtidig. Nå har det lokale tjenestestedet tilgang til spesialtjenester som enten bidrar i eller overtar arbeidet.
Dette ville ikke vært mulig med gammel organisering. Politidistriktet er med andre ord betydelig bedre rustet til å håndtere store alvorlige saker, operasjoner og hendelser også på små steder.
Men det er altså ikke slik at politiet er fraværende lokalt, heller ikke i mindre saker. Tvert i mot betjenes den enkelte kommune nå av politidistriktets samlede ressurser. Ressursene settes inn etter behov, og der lokale prioriteringer tilsier at det er riktig.
Siden opprettelsen av nytt politidistrikt i 2016 er bemanningen i Trøndelag økt fra 632 til 768 politistillinger ved utgangen av 2020.
I budsjettet for 2021 økes bevilgningen til politiet med om lag 578 mill. kroner. Økningen skal i hovedsak gå til å styrke de geografiske driftsenhetene i politiet, og vil gi økt lokal tilstedeværelse og mer politikraft der folk bor og ferdes.