Skriftlig spørsmål fra Heidi Greni (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1880 (2020-2021)
Innlevert: 09.04.2021
Sendt: 12.04.2021
Besvart: 19.04.2021 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Heidi Greni (Sp)

Spørsmål

Heidi Greni (Sp): Kan statsråden redegjøre for hvilke konkrete utgifter knyttet til pandemien det er som øker kostnadsrammen for samlokaliseringsprosjektet ved Campus Ås med til sammen 175 mill. kroner, jf. Prop. 125 S (2020-2021)?

Begrunnelse

Prop. 125 S (2020-2021) inneholder forslag om økning i kostnadsrammen for samlokaliseringsprosjektet for Norges miljø- og biovitenskaplige universitet og Veterinærinstituttet ved Campus Ås. Det blir foreslått å øke kostnadsrammen for byggeprosjektet med 150 mill. kroner til 8 500 mill. kroner, og kostnadsrammen for brukerutstyrsprosjektet med 25 mill. kroner til 1 245 mill. kroner. I proposisjonen skrives det at dette kommer av at koronapandemien har forsinka framdriften og økt kostnadene for byggeprosjektet, at utstyr som blir produsert i utlandet er forsinket, at utenlandske leverandører er berørt av krav om karantene eller forbud mot innreise, at prosjektet delvis har leid inn norske leverandører for å gjøre arbeidet ferdig og at krav til økt avstand på byggeplassen gjør at prosjektet tar lengre tid. Departementet skriver at en økning i kostnadsrammene er nødvendig for å gjøre prosjektet ferdig. Jeg har forståelse for at det har kommet ekstrautgifter pga. koronapandemien, men beløpet som skisseres er svært høgt. Det bes derfor om en mer detaljert oversikt over de økte kostnadene enn det som gis i Prop. 125 S (2020-2021).

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Campus Ås er et unikt prosjekt i kompleksitet og størrelse, og skal huse Norges miljø- og biovitenskapelige Universitet og Veterinærinstituttet. Byggeprosjektet har en stor organisasjon, og har behov for tilreisende spesialister og fagfolk fra ulike deler av verden. Prosjektet er hardt rammet av koronapandemien, med reiserestriksjoner og forsinkede leveranser.
De opplysningene om økonomien i byggeprosjektet som ble gitt i Prop. 1 S (2020-2021) for Kommunal- og moderniseringsdepartementet, var basert på prognoser om at byggeprosjektet skulle vært avsluttet i 4. kvartal 2020.
Reiserestriksjoner på grunn av koronasituasjonen har medført forsinkelser for Campus Ås-prosjektet på ca. 3-4 måneder, utover det som var lagt til grunn i tidligere planer. Beregninger foretatt i desember 2020, viser at de løpende månedskostnadene for prosjektet utgjør opp mot 50 mill. kroner pr. måned. Med den foreliggende forsinkelsen, utgjør den totale merkostnaden for byggeprosjektet 150 mill. kroner. Det er et høyt beløp, men dette er også et svært omfattende prosjekt. Beløpet tilsvarer ca. 1,7 pst. av kostnadsrammen. Det er omfattende vurderinger og skjønn som ligger til grunn for beregningene, og det er derfor noe usikkerhet knyttet til estimatene. Jeg understreker også at dette er en kostnadsramme. Det er ikke gitt at hele rammen vil bli benyttet, men den sikrer sluttføringen av prosjektet og de forpliktelser som må foretas i sluttfasen.
Koronarestriksjonene, med økte avstandskrav på byggeplassen, gir urasjonell drift, tapt effektivitet og redusert fremdrift for arbeidet på byggeplassen. Koronasituasjonen gjør også at materialer og utstyr ikke blir levert til rett tid. Dette innebærer at det blir behov for forlenget varighet for bemanning og administrasjon/ledelse i prosjektorganisasjonen og hos entreprenørene. Reiserestriksjoner påfører prosjektet ekstra kostnader til betaling for personell som sitter i karantene, før de kan utføre det arbeidet de kom til landet for å gjøre. Norske entreprenører må leies inn for å utføre arbeid uteblitte utenlandske entreprenører skulle gjort. Forlenget prosjekttid gir forlengede driftskostnader, kostnader til leie av anleggsbrakker, anleggsutstyr, gjerder, vakthold, samt driftskostnader for lokalene.
Brukerutstyrsprosjektet er ikke tidligere kompensert for ekstra kostnader relatert til koronasituasjonen. Det ble i desember 2020 estimert at konsekvensene for brukerutstyrsprosjektet pr. måned utgjør ca. 3,5 mill. kroner. Dette ligger til grunn for innmeldingen av de 25 mill. kronene til koronarelaterte kostnader i brukerutstyrsprosjektet. Kostnadsøkningen skyldes først og fremst forsinkelsene i byggeprosjektet, som igjen har gitt økte personellkostnader for brukerutstyrsprosjektet.