Skriftlig spørsmål fra Cecilie Myrseth (A) til statsministeren

Dokument nr. 15:1853 (2020-2021)
Innlevert: 08.04.2021
Sendt: 08.04.2021
Besvart: 09.04.2021 av statsminister Erna Solberg

Cecilie Myrseth (A)

Spørsmål

Cecilie Myrseth (A): Hva er begrunnelsen for å nekte pressen innsyn i dokumenter innhentet i forbindelse med politietterforskningen av statsminister Erna Solberg?

Begrunnelse

I VG 7/4-21 fremkommer det at Statsministerens kontor har innhentet dokumenter i anledning politiets etterforskning av statsministerens mulige brudd på smittevernreglene, og at VG har fått avslag på en begjæring om innsyn i disse dokumentene. At Erna Solberg er under politietterforskning er en sak mellom henne og politiet, og ikke noe regjeringen som organ har noen rolle i. Derfor er det av offentlig interesse om embetsverket, som skal være politisk nøytralt, på noen måte har bidratt, og hva de eventuelt har bidratt med. Jeg ber derfor statsministeren gi innsyn i dokumentene, eller gi en forklaring på hvorfor hun mener disse bør være unntatt offentligheten.

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: I saken knyttet til feiringen av min 60-årsdag på Geilo, har jeg fra første stund vært tydelig på at jeg ikke ønsket noen bistand eller vurderinger fra embetsverket i anledning politiets etterforskning av saken. I møter med politiet og i mine forberedelser til disse, har jeg ikke hatt noen form for bistand av embetsverket utover at min sekretær har bistått med å finne ledige tidspunkt til møtene i min kalender.
Det jeg har fått bistand fra embetsverket med, er å håndtere de mange henvendelsene som kom fra media i anledning saken. Det har kommet et stort antall henvendelser fra media til Statsministerens kontors kommunikasjonsseksjon og til ansatte i politisk ledelse som har ansvar for kontakt med media. I besvarelsen av disse henvendelsene har embetsverket og øvrig politisk ledelse på vanlig måte vært involvert. I den forbindelse ble det i tråd med vanlig forståelse av embetsverkets rolle innhentet innspill fra Helse- og omsorgsdepartementet om forståelsen av ulike smittevernregler og smittevernanbefalinger. Formålet med dette var å sikre at svarene fra meg og Statsministerens kontor til media, ga uttrykk for riktig forståelse av gjeldende smittevernregler og smittevernanbefalinger.
I dialogen mellom embetsverkene ved Statsministerens kontor og Helse- og omsorgsdepartementet oppstod det dessverre misforståelser. Det første notatet som Helse- og omsorgsdepartementet sendte til Statsministerens kontor var en foreløpig vurdering fra Helse- og omsorgsdepartementet av om middagen i leiligheten vi leide på Geilo var et arrangement i covid-19-forskriftens forstand. Embetsverket ved Statsministerens kontor tok da på ny kontakt med embetsverket i Helse- og omsorgsdepartementet for å understreke at Statsministerens kontor ikke ønsket en slik konkret vurdering, men en generell oversikt over rettskildebildet knyttet til hva som var et arrangement i henhold til covid-19-forskriften.
Dokumentene det vises til over er det nå gitt innsyn i. Grunnen til at det ikke ble gitt innsyn i dokumentene tidligere, var hensynet til politiets etterforskning av saken som nå er avsluttet. Vurderingen fra Statsministerens kontor var at innsyn i den foreløpige vurderingen fra Helse- og omsorgsdepartementet kunne bli oppfattet som et forsøk på å påvirke politiets etterforskning, noe jeg selvsagt ikke ønsket.
I tillegg til dokumentene som det nå har blitt gitt innsyn i, har det vært kontakt mellom Statsministerens kontor og Helse- og omsorgsdepartementet i forbindelse med besvarelse av en lang rekke mediehenvendelser. Disse innspillene er det ikke gitt innsyn i. Det er helt ordinært at denne typen råd og innspill fra et departement til et annet departementet eller Statsministerens kontor unntas offentlighet. Poenget er at det å gi innsyn i denne typen kommunikasjon mellom departementer vil kunne føre til at terskelen for både å be om og å gi innspill, råd og vurderinger vil heves.