Skriftlig spørsmål fra Bengt Fasteraune (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1852 (2020-2021)
Innlevert: 08.04.2021
Sendt: 08.04.2021
Besvart: 14.04.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Bengt Fasteraune (Sp)

Spørsmål

Bengt Fasteraune (Sp): Det er i dag færre politiansatte i Gudbrandsdalen enn før «nærpolitireformen». Dombås, Lom og Lillehammer har lavere bemanning, i tillegg er Gausdal, Øyer, Skjåk og Vågå lagt ned. Politiets responstid i akutte oppdrag har økt på steder med under 2000 innbyggere og kravet nås heller ikke på steder med under 20 000 innbyggere. Det er 1,62 politifolk per 1000 innbygger i Innlandet, langt unna det nasjonale målet om 2 per 1000.
Hvorfor svekkes beredskapen og tappes Gudbrandsdalen for politiansatte?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Politidirektoratet fører statistikk over politiets responstid i de ulike kategoriene. I kategorien akutte oppdrag på steder med under 2000 innbyggere varierer responstiden noe fra måned til måned, men ligger allikevel nær gjennomsnittet. Det er ikke belegg for å si at det har vært en økning i responstiden i denne kategorien.
Innlandet politidistrikt i dag en rekordhøy politidekning. Politidistriktet er etter oppstart av nærpolitireformen i 2016 tilført 106 ekstra politistillinger. Etter etableringen av Innlandet politidistrikt og sammenslåingen av tre tidligere distrikt, er nye enheter etablert og mindre lensmannskontor blitt en del av større tjenestesteder. Oppgaver som blant annet håndteringen av vakt og beredskap og etterforsking av vanskelige kriminalsaker, løses innenfor de totale ressursene i politidistriktene. Dette bidrar til at politiet i dag er i stand til å levere bedre polititjenester til innbyggerne i hele politidistriktet enn det som var tilfellet tidligere da kompetansen var spredt på flere tjenestesteder. Dette har også skjedd i Innlandet og Gudbrandsdalen.
I stortingsmeldingen om politiet, Meld. St. 29 (2019-2020), (Politimeldingen – et politi for fremtiden), som ble behandlet av Stortinget 23. februar 2021, heter det at «regjeringen vil styrke de geografiske driftsenhetene mer enn de funksjonelle driftsenhetene på politidistriktnivå i årene som kommer». I 2020 ble budsjettet til de geografiske driftsenhetene økt med åtte prosent i forhold til året før. I budsjettet for 2021 økes bevilgningen til politiet med om lag 578 mill. kroner. Økningen skal i hovedsak gå til å styrke de geografiske driftsenhetene i politiet, og vil gi ytterligere lokal tilstedeværelse og politikraft.