Skriftlig spørsmål fra Solveig Horne (FrP) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1691 (2020-2021)
Innlevert: 18.03.2021
Sendt: 18.03.2021
Besvart: 24.03.2021 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Solveig Horne (FrP)

Spørsmål

Solveig Horne (FrP): Hvordan vil statsråden sikre nødvendig informasjon og opplæring av valgmedarbeidere og funksjonærer for å hindre utilbørlig påvirkning som følge av endringer i valgloven om hvem som kan bistå ved stemmeavgivning inne i valglokalet?

Begrunnelse

Valgloven ble nylig endret for å sikre rettighetene til personer med funksjonsnedsetting bedre. Velgere med funksjonsnedsetting som har behov for bistand kan nå selv kan bestemme hvem som skal bistå. Når en velger tidligere ble fulgt av en valgfunksjonær inn i valgavlukket, vil disse få kjennskap til hva velgeren stemmer. Særlig i mindre kommuner der en velger muligens kjenner valgfunksjonæren, vil det kunne oppleves som problematisk. Selv om valgmedarbeideren har taushetsplikt strider dette mot prinsippet om hemmelig valg.
Endringene åpner for at et familiemedlem eller en dominerende person krever å få bli med inn i stemmeavlukket for å «bistå» velgere. I Prop. 67 L (2020-2021) Endringer i valgloven (assistanse ved stemming) ble dette spørsmålet drøftet.

«At veljarar ikkje skal utsettast for utilbørleg påverknad, er eit grunnleggande prinsipp som går fram av formålet til vallova om å legge til rette for frie val, jf. § 1-1. Det er viktig å legge til rette for at utilbørleg påverknad ikkje skal skje, av omsyn til at val skal vere frie og hemmelege, og prinsippet om éin veljar – éi stemme.»

Det at velgere ikke kan godt nok norsk er ikke en fysisk eller psykisk funksjonsnedsettelse som gir rett til å ha med seg en «hjelper» inn i stemmeavlukket. I stedet skal disse veiledes av valgmedarbeidere som deretter forlater stemmeavlukket. Dette skal sikre at hver velger kan stemme fritt ut fra egne meninger.

«Departementet påpeiker at det er viktig at mellom anna veljarar som ikkje snakkar norsk, får tilstrekkeleg rettleiing til at dei får stemt. Ein valmedarbeidar kan rettleie veljaren om korleis han eller ho kan stemme inne i valavlukket før vedkommande går ut av avlukket og lar veljaren gjere sine val aleine.»

For å unngå uheldige situasjoner vil det være behov for informasjon og opplæring av valgmedarbeidere og funksjonærer om endringene av valgloven.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Stortinget vedtok nylig endringer i retten til assistanse ved stemmegivningen. Det er nå kun velgere som ikke kan stemme alene på grunn av nedsatt funksjonsevne, som har rett til assistanse ved selve stemmegivningen. Disse velgerne skal kunne peke ut en egen hjelper som skal bistå dem, uten at en valgfunksjonær er med inn i valgavlukket. Det vil fremdeles være slik at det er velgeren selv som må be om hjelp til å stemme. Enkelte høringsinstanser har pekt på at det i noen tilfeller er vanskelig å vurdere om det er velgeren selv som ber om hjelp, eller om det er pårørende som ber om å få hjelpe velgeren. Jeg har forståelse for at det i enkelte tilfeller kan være vanskelig å vurdere. Kravet om at det er velgeren selv som må be om hjelp, reduserer risikoen for at han eller hun blir utsatt for utilbørlig påvirkning. Andre velgere med behov for veiledning, skal få dette av en valgfunksjonær som forlater valgavlukket før velgeren avgir sin stemme. Valgdirektoratet har det statlige operative ansvaret for gjennomføring av valg. Valgdirektoratets overordnede prioritering i 2021 er å bidra til en korrekt, sikker, åpen og tillitvekkende gjennomføring av stortings- og sametingsvalget. Valgdirektoratet har ansvar for de operative støtteoppgavene til kommuner og fylkeskommuner ved valggjennomføring, samt drift og forvaltning av valgadministrasjonssystemet EVA. Direktoratet vil i opplæringen av kommunene vektlegge endringer i regelverket, blant annet om retten til assistanse.
Departementet sørger også for at valgmedarbeidere i kommunene gis korrekt informasjon om regelverksendringer, blant annet gjennom oppdatering av valghåndboken, som vil være tilgjengelig på regjeringen.no.