Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til fiskeri- og sjømatministeren

Dokument nr. 15:1631 (2020-2021)
Innlevert: 14.03.2021
Sendt: 15.03.2021
Besvart: 22.03.2021 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Er det ved anskaffelsen av nytt fartøy til Havforskningsinstituttet stilt krav om lærlinger i hht. lov om offentlige anskaffelser § 7, og hva statsråden har gjort og ikke minst vil gjøre i fortsettelsen for å forsikre seg om at kravene til lønns- og arbeidsvilkår blir fulgt i henhold til egenerklæringen om lønns og arbeidsvilkår, jf. kontraktens vedlegg 5 og lov om offentlige anskaffelser § 6?

Begrunnelse

Flere norske verft er inne i en dyp krise, og denne krisen truer mange arbeidsplasser langs kysten. På forsommeren 2020 vedtok Stortinget i revidert nasjonalbudsjett flere tiltak for å fremme aktiviteten i den norske verftnæringen. Det ble bevilget midler til bygging av nytt forskningsfartøy og til vedlikehold av eksisterende forskningsfartøy. Forutsetningen for bevilgningen har hele tiden vært at den må komme norsk maritim klynge til gode. I regjeringens pressemelding da tiltakene ble lagt frem, uttalte fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) følgende:

«De nye fartøyene og vedlikeholdsmidlene vil bidra til å opprettholde aktivitet i verftnæringen, samtidig som vi styrker ressurskontroll og forskning og overvåking i kystsonen».

Stortinget har derfor lagt til grunn at regjeringen har utnyttet handlingsrommet til å sikre aktivitet hos norske verft. Krav om lærlinger og krav til lønns og arbeidsvilkår vil ofte styrke norske verfts konkurransekraft fordi det forhindrer konkurranse på ulike vilkår.

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: I mai 2020 la regjeringen fram en verftspakke med en samlet verdi på 744 millioner kroner. Verftspakken hadde blant annet til formål å øke mengden oppdrag som blir satt i gang av det offentlige og dermed gi verftsnæringen flere oppdrag å konkurrere om.
I Havforskningsinstituttets anbudsprosess for nytt kystgående forskningsfartøy var det et nederlandsk verft som kom best ut på både pris og kvalitet. Hoveddelen av verftspakken har imidlertid gått til norske verft. Kontrakten for oppgradering av Skjoldklasse-korvettene for Sjøforsvaret har gått til Umoe i Mandal, og alle kontraktene for oppgradering av Havforskningsinstituttets forskningsfartøy har gått til norske verft.
Offentlige anskaffelser er sentralt i regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet. I anskaffelsesregelverket er det blant annet innført at det offentlige må stille krav om lønns- og arbeidsvilkår hos leverandørene og at det i visse kontrakter skal stilles krav om bruk av lærlinger. Disse kravene vil kunne bidra til bekjempelse av arbeidslivskriminalitet og til at seriøse aktører konkurrerer på like vilkår.
Nærings- og fiskeridepartementet legger ikke detaljerte føringer på anskaffelser hos underliggende etater, da vi mener de selv er nærmest til å vurdere hvordan anskaffelsene innrettes.
Havforskningsinstituttet viser til at det etter anskaffelsesregelverket ikke er plikt for offentlige innkjøpere å stille krav om lærlinger i dette tilfellet, siden anskaffelsen av et fartøy regnes som en varekontrakt. De vurderte likevel om de skulle stille krav om lærlinger, men kom til at det ikke var hensiktsmessig. Årsaken til dette er at et krav om lærlinger bare ville omfatte en liten del av kontrakten, siden praksis både ved norske og utenlandske verft er omfattende bruk av underleverandører der det ikke kan stilles krav om lærlinger.
Et eventuelt krav om lærlinger ville for øvrig også kunne oppfylles av utenlandske leverandører i opprinnelseslandet. Eksempelvis har både Danmark og Nederland tilsvarende lærlingeordninger som den norske.
Havforskningsinstituttet vil følge opp bestemmelsene om lønns- og arbeidsvilkår i kontrakten blant annet med følgende tiltak:

• Etter kontraktssignering skal verftet fylle ut et egenrapporteringssskjema.
• Havforskningsinstituttet foretar en risikovurdering av lønns- og arbeidsvilkår bl.a. på grunnlag av informasjonen fra egenrapporteringen.
• Verftet skal innen 6 måneder etter kontraktssignering dokumentere at lønns- og arbeidsvilkår er oppfylt for arbeidstakere som utfører kontraktsarbeidet.
• Slik kontroll vil gjentas hver 6. måned under kontraktsgjennomføringen.

Nærings- og fiskeridepartementet vil følge opp anskaffelsen av nytt kystgående forskningsfartøy som en del av den ordinære etatsstyringen av Havforskningsinstituttet.