Skriftlig spørsmål fra Morten Ørsal Johansen (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1578 (2020-2021)
Innlevert: 09.03.2021
Sendt: 10.03.2021
Besvart: 17.03.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Morten Ørsal Johansen (FrP)

Spørsmål

Morten Ørsal Johansen (FrP): Anser ikke statsråden mat og drikke som kultur siden mat og drikkefestivaler ikke inngår i billettbortfallsordningen og hva vil statsråden foreta seg for å redde de norske mat- og drikkefestivalene?

Begrunnelse

Den allmenne oppfatning er at mat og drikke er kultur. Norsk mat og drikkekultur, og norske mat og drikketradisjoner er viktige og blant det som binder oss sammen som mennesker i Norge. Flere arrangører av mat og drikkefestivaler har vært hardt rammet av korona-pandemien og opplever å ikke få støtte til å overleve etter å ha refundert kunder for billetter etter kanselering av arrangementer fremfor å betale ut lønn til seg selv. Dette har blant annet rammet Oslo Ginfestival som i flere år har arrangert arrangementer og bidratt til kunnskap og oppmerksomhet om norsk brennevin.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Kulturbegrepet er vidt og kan forstås på flere måter. Da vi etablerte kompensasjonsordningen for arrangører i kultursektoren for snart ett år siden, la vi et sektororientert kulturbegrep til grunn. Selve hovedkriteriet for å definere hvem som kan være mottakere under ordningen, knytter seg til dette begrepet.
Jeg antar at spørsmålsstiller med billettbortfallsordningen sikter til kompensasjonsordningen for arrangører og underleverandører i kultursektoren. Både kompensasjonsordningen og stimuleringsordningen for kultursektoren er rettet inn mot kulturarrangementer. I stimuleringsordningen er dette definert som "arrangement som i hovedsak formidler et kulturelt eller kunstnerisk innhold". Kompensasjonsordningene har omfattet arrangører som i hovedsak formidler eller gjør kunst og kultur tilgjengelig for allmennheten. Dette gjør at ordningen er avgrenset mot arrangementer som mat- og drikkefestivaler, bingo, kurs og seminarer.
Arrangører og medarrangører av mat- og drikkefestivaler kan i stedet søke om støtte gjennom regjeringens tilskuddsordning til store publikumsåpne arrangementer. Tilskuddsordningen ligger under Nærings- og fiskeridepartementet og administreres av Innovasjon Norge. Ordningen har som formål å stimulere til opprettholdelse av store publikumsåpne arrangementer av nasjonal eller regional verdi som står i fare for å forsvinne som følge av økonomiske tap knyttet til pålegg gitt av statlige myndigheter i forbindelse med COVID-19-utbruddet. Den er innrettet for å møte behovene til arrangement og festivaler som ikke dekkes av kompensasjonsordningene for arrangører og underleverandører i kultursektoren, og som har tilsvarende utfordringer som følge av myndighetenes pålegg i forbindelse med pandemien.
Regjeringen anerkjenner at mat- og drikkekultur er viktig både i seg selv og for å bidra til verdiskaping og næringsutvikling i alle deler av landet. Vi gjør det vi kan for å bidra til at disse næringene kommer seg gjennom krisen vi står i nå. Jeg vil avslutningsvis vise til den nylig fremlagte strategien for Matnasjonen Norge. Den skal blant annet bidra til å løfte og inspirere til fortsatt utvikling av norsk mat- og drikkekultur, og vil være et rammeverk regjeringen vil jobbe innenfor framover for å løfte Norge til en internasjonalt anerkjent matnasjon.