Nils Kristen Sandtrøen (A): Hva er bakgrunnen for direktoratets rigide detaljstyring av jegerprøveundervisningen som gjør at jaktinteresserte flere steder i landet kan få dårligere og dyrere muligheter enn andre til å begynne med jakt, og vil statsråden vurdere å endre forskriften?
Begrunnelse
Miljødirektoratet har nylig nedlagt forbud mot å gjennomføre jegerprøvekurs etter kl. 18.00 for jegerprøvekurs som går over fem sammenhengende dager. Dette skaper store problemer for Oslos avdeling av NJFF som arrangerer jegerprøvekurs. I Oslo er det stor pågang fra mange lag og foreninger for å kunne låne skolelokaler, og det å sette grensen for undervisning før kl. 18.00 vanskeliggjør tilgangen på lokaler ytterligere. Dersom arrangøren må leie lokaler på et kurs- og konferansesenter, vil kursavgiften forhøyes betydelig og gjøre det for dyrt for mange å kunne ta jegerprøven.
Videre har Direktoratet forskriftsfestet at skyteprøven for både hagle og rifle skal gjennomføres på én dag. En søknad om å få dele skytingen over to dager for å kunne forflytte deltakerne til ulike baner for hagle- og rifleskyting i nabokommuner, ble avvist. Videre er øving i felt vanskelig i Oslo, der det har vært episoder med at folk ringer politiet hvis kursdeltakere beveger seg ute i terrenget med våpen. En søknad om å kunne legge felttrening til skytebane er også blitt avvist av Miljødirektoratet.
Det obligatoriske jegerprøvekurset følger en detaljert forskriftsregulert studieplan over 30 timer. Kursdeltagerne er i ulike livs- og arbeidssituasjoner. I samfunnslivet for øvrig legges det vekt på fleksibilitet i opplæringsarbeidet, ved at offentlige og private utdanningsinstitusjoner tilbyr studier uavhengig av tid og sted og innenfor mange fagdisipliner. Det burde derfor kunne forventes at også Miljødirektoratet kunne legge opp til noe mer fleksibilitet rundt undervisningstilbudet for nye jegere.