Nina Sandberg (A): Media bringer flere eksempler på studenter som ikke får tilrettelegging i forbindelse med graviditet.
Mener statsråden at regelverket som skal sikre studenter med særskilte behov individuell tilrettelegging fungerer tilfredsstillende, og hvordan vil statsråden sikre at reglene praktiseres slik at lovgivers intensjon om like muligheter ivaretas?
Begrunnelse
Universitets- og høyskoleloven skal sikre studenter med funksjonsnedsettelse og studenter med andre særskilte behov mulighet til å ta høyere utdanning på lik linje med andre studenter.
I 2019 vedtok Stortinget en styrking av retten til individuell tilrettelegging for studenter med særlige behov. En endring i universitets- og høyskoleloven (og i fagskoleloven) utvidet disse gruppene av studenters rett til å få individuell tilrettelegging av institusjonen. Prinsippet om at tilrettelegging ikke kan gå på bekostning av de faglige kravene til studiet ble videreført.
Ny universitets- og høyskolelov er på trappene. Universitets- og høyskolelovutvalget går inn for å videreføre regelverket knyttet til permisjon under svangerskap og til omsorg for barn, fordi det etter utvalgets vurdering fungerer tilfredsstillende. Det samme gjelder reglene om rett til utsatt eksamen ved graviditet.
NRK omtalte 26. februar en jusstudent som fødte tvillinger åtte uker for tidlig, men som fikk beskjed fra sin institusjon om at dette ikke var god nok grunn til å få utsatt eksamen. 9. mars fortalte NRK om en barnevernsstudent som slet med plager etter spontanabort, men ikke fikk tilrettelegging av sitt lærested.
Arbeiderpartiet mener dette er uholdbart. Dette er eksempler på særskilte behov av en vesentlig karakter, som tilsier tilrettelegging.
Arbeiderpartiet støttet lovendringene i 2019, fordi det er et viktig mål å sikre alle tilgang og muligheter. I Stortinget har vi fremmet flere forslag om tilpassede studietilbud, mer tilrettelegging for deltidsstudenter og mer fleksibel utdanningsstøtte. I behandlingen av lovendringen, framhevet Arbeiderpartiet særlig institusjonenes ansvar for å sikre at studenter med barn får nødvendig tilrettelegging. Arbeiderpartiet har også blant annet programfestet 12 måneders studiestøtte for heltidsstudenter med barn og opptjening av rettigheter til foreldrepermisjon for studenter.
Målet må være at flere får barn mens de studerer.
NRK-sakene tyder på at flere studenter opplever manglende tilrettelegging. Statsråden for høyere utdanning bør derfor vurdere om gjeldende regelverk for tilrettelegging under studiene fungerer godt nok, og se til at det praktiseres på en måte som faktisk legger til rette for studenter som skal føde eller har små barn.