Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til finansministeren

Dokument nr. 15:1562 (2020-2021)
Innlevert: 08.03.2021
Sendt: 09.03.2021
Besvart: 15.03.2021 av finansminister Jan Tore Sanner

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Vil Norge også vil kreve offentlig land-for-land-rapportering fra selskap i alle sektorer når dette nå innføres i EU?

Begrunnelse

EU-landene stemte nylig gjennom et forslag i Rådet om å innføre offentlig land-for-land-rapportering for alle sektorer. Dette er et stort skritt i riktig retning for mer åpenhet i selskap. Tidligere har Stortinget vedtatt at land for land-rapportering i Norge bør gjøres offentlig tilgjengelig for store selskap. Stortinget ba regjeringen sørge for at selskap som etter forslagene i land-for-land-rapportering til skattemyndighetene, også blir pliktige til å rapportere etter regnskaps- og verdipapirloven, og at selskapene skal rapportere betalt inntektsskatt og påløpt inntektsskatt, antall ansatte, akkumulert fortjeneste, resultat før skattekostnad, summen av inntekter fra transaksjoner med nærstående/ikke nærstående foretak og bokført egenkapital. Dette må følges opp.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Det er positivt at EU nå går i retning av å vedta regler som utvider kravene til åpenhet. For at åpenhetskrav om globale forhold skal ha den nødvendige gjennomslagskraften, er det viktig med bred internasjonal tilslutning.
Innføring av regler om land-for-land-rapportering etter regnskaps- og verdipapirhandelregelverket har vært viktige skritt i retning av økt åpenhet om betalinger til myndigheter fra virksomheter innen utvinningsindustrien og skogdrift innen ikke-beplantet skog. Norge innførte slike regler i 2013, før det senere ble EØS-forpliktelser. Det ble dessuten innført særlig utvidede rapporteringskrav for norske foretak for å synliggjøre skattemessige forhold fra 1. januar 2017.
Finansdepartementet tar sikte på å utarbeide et lovforslag som følger opp Stortingets anmodningsvedtak, se senest Prop. 1 S (2020-2021) punkt 3.4. Departementet vil raskt ta stilling til de EØS-forpliktelsene som måtte oppstå når Rådet og Europaparlamentet har kommet til enighet om det foreslåtte direktivet, og vil vurdere oppfølgingen av Stortingets anmodningsvedtak i lys av det.