Jonas Gahr Støre (A): Hvilken dialog har staten som eier hatt med Hydro om strategisk vekst innen forretningsområdene resirkulering, fornybar energi og batterier, og spørsmål om tilførsel av ny kapital som alternativ til salget av valseverkene, og hvordan har staten som eier stilt krav til videreføring av arbeidsplasser, pensjonsrettigheter og andre sosiale ordninger for de ansatte ved valseverkene etter salget?
Begrunnelse
Hydro har besluttet å selge valseverkene i Holmestrand og på Karmøy. Konserndirektør i Hydro Hilde Merete Aasheim har begrunnet salget av selskapets valseverk med et ønske om å diversifisere virksomheten, og vokse blant annet innen forretningsområdene resirkulering, fornybar energi og batterier. Samtidig har selskapet identifisert et vesentlig investeringsbehov for å kunne realisere det fulle potensialet i valsevirksomheten. Hydro har sett på ulike løsninger for å sikre dette og konkludert med et salg av hele forretningsområdet til eiere som har vilje og kapital tilgjengelig for å satse. Regjeringens begrunnelse for eierskapet i Hydro er et ønske om å opprettholde et ledende teknologi- og industriselskap med hovedkontorfunksjoner i Norge. Sirkulærøkonomi er et viktig satsingsområde for industrien fremover, og regjeringen har selv varslet at den vil legge frem en nasjonal strategi i løpet av våren. Norge er godt posisjonert for å ta en lederrolle i utviklingen av industrielle sirkulære verdikjeder, og det er derfor grunn til å stille spørsmål ved om salg av anlegg som er verdensledende innen resirkulering av aluminium er i tråd med statens eierinteresser.
De ansatte ved de norske valseverkene har levert gode resultater og lønnsomhet i driften. Mange er urolige for arbeidsplasser og gjeldende Hydro-avtaler for lønn og pensjonsrettigheter. De har behov for klare forsikringer fra staten som eier om at etablerte rettigheter ligger fast.