Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1529 (2020-2021)
Innlevert: 05.03.2021
Sendt: 08.03.2021
Besvart: 16.03.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Hva er differansen mellom hva en gjennomsnittlig dagpengemottaker, som fikk innvilget vedtak etter den 20. mars 2020, har mottatt per måned og samlet sett frem til i dag sammenlignet med hva de ville mottatt dersom det ikke var innført midlertidige regler for dagpenger (Vi ber om at det oppgis tall samlet sett og separat basert på de ulike endringene listet opp i begrunnelsen)?

Begrunnelse

Siden mars 2020 har det blitt innført en rekke midlertidige endringer i dagpengeregelverket, herunder:

• økt sats på dagpenger til 80 % av inntekt opp til 3G
• fjerning av 3 ventedager for dagpenger
• reduksjon i arbeidstidskrav for dagpenger
• reduksjon i inntektskrav for dagpenger
• utvidelse av maksimal periode for mottak av dagpenger

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Vi vil gjøre oppmerksom på at det er stor usikkerhet knyttet til beregningene. Departementet har sammen med Arbeids- og velferdsdirektoratet etter beste evne forsøkt å beregne effektene av de ulike variantene. Det gjøres oppmerksom på at effektene beregnes separat per tiltak. Det er ikke mulig å gi et korrekt bilde av hvordan samtlige tiltak virker på hverandre. Dvs. at et forsøk på å anslå en samlet effekt ikke ville gitt et riktig bilde av differansen som etterspørres. Det må antas at flere ble permittert fordi arbeidsgiverperioden ble redusert fra 15 til 2 dager.
Vi gjør videre oppmerksom på at det var store utfordringer med saksbehandlingen i 2020. Dette har blant annet medført at et stort antall dagpengemottakere ikke har kommet med i statistikken over løpende tilfeller før flere måneder etter at de søkte om dagpenger. I tillegg var det en del ledige som fikk etterbetalt dagpenger sommeren 2020. Det betyr at tilgjengelig statistikk over antall dagpengemottakere og gjennomsnittlig ytelse i 2020 kan være misvisende. Beregningene må derfor tolkes med tilstrekkelig forsiktighet.
Økt kompensasjonsgrad til 80 pst. opptil 3 G, deretter 62,4 pst. inntil 6 G
Direktoratet anslår effekten av tiltaket til 3 930 mill. kroner i 2020, derav 2 780 mill. kroner til permitterte og 1 150 mill. kroner til ordinære dagpengemottakere. I januar og februar 2021 anslår direktoratet at tiltaket har gitt merutgifter på ca. 600 mill. kroner. På usikkert grunnlag anslås det at regelendringen har medført at dagpengemottakere har fått utbetalt om lag 3 000 kroner mer i måneden enn de ville mottatt dersom det ikke ble innført midlertidige regler.

Fjerning av ventedager for dagpenger

Direktoratet anslår at oppheving av ventedagene i 2020 har gitt en utgiftsøkning på om lag 1 550 mill. kroner, derav om lag 1 290 mill. kroner til permitterte, og om lag 260 mill. kroner til ordinære dagpengemottakere. Konsekvensen av å fjerne ventedagene er at disse gruppene fikk flere dager med dagpenger. På et usikkert grunnlag anslås at oppheving av ventedagene har økt utbetalingene for permitterte med ca. 3 000 kroner og 2 100 kroner for ordinære dagpengemottakere.
Tiltaket er forlenget i 2021, men nye tilfeller med virkningstidspunkt mellom 1. januar 2021 og 18. februar 2021 har fått ventetid. Forlengelsen av oppheving av ventedagene ble ikke igangsatt før dette.

Redusert krav til arbeidstidsreduksjon

Direktoratet har ikke tilrettelagt statistikk som viser hvor mange personer som har mottatt dagpenger basert på en arbeidstidsreduksjon mellom 40 og 50 pst. Det foreligger kun statistikk basert på vedtaksfakta som viser hvilket krav som stilles til tapt arbeidstidsreduksjon, ikke hvor mange som faktisk har en arbeidstidsreduksjon mellom 40 og 50 pst.
Direktoratet har tidligere anslått at 20 500 permitterte og om lag 5 500 ordinære dagpengemottakere har fått dagpenger basert på en arbeidstidsreduksjon mellom 40 og 50 pst. i 2020. Direktoratet anslår videre at om lag 5 000 av de løpende tilfellene i januar, og tilsvarende i februar, har fått innvilget dagpenger basert på en arbeidstidsreduksjon mellom 40 og 50 pst. Det vil trolig være en del tilpasning rundt kravet om arbeidstidsreduksjon. Derfor er det vanskelig å tallfeste hvor mange som har fått innvilget dagpenger i perioden, som ellers ikke ville oppfylt kravet til tapt arbeidstid. På svært usikkert grunnlag anslår direktoratet en gjennomsnittlig ytelse for personer som har fått dagpenger basert på en arbeidstidsreduksjon mellom 40 og 50 pst. på ca. 7 000 kroner for permitterte per måned, og om lag 6 000 kroner for ordinære dagpengemottakere per måned.

Utvidelse av maksimal stønadsperiode

I overkant av 6 000 personer mistet dagpengene etter at tiltaket ble avviklet 1. november 2020. Det er ikke tilrettelagt statistikk for varighet utover maksimal stønadsperiode. Derfor er det ikke mulig å anslå hvor mye disse personene vil ha mottatt ekstra i dagpenger. Det er nå åpnet for at denne gruppen kan søke om fortsatt rett til dagpenger i 2021. Disse sakene er under behandling, men per nå er det ikke utbetalt noe på den nye ordningen.