Skriftlig spørsmål fra Nina Sandberg (A) til statsministeren

Dokument nr. 15:1444 (2020-2021)
Innlevert: 27.02.2021
Sendt: 01.03.2021
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 09.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nina Sandberg (A)

Spørsmål

Nina Sandberg (A): Hva vil statsministeren gjøre for at sykepleierstudenter skal kunne arbeide ved siden av praksis, også under pandemien?

Begrunnelse

VG omtaler 27. februar sykepleierstudenten Emily Kolstad Stephensen, som ikke får ha andre arbeidsforhold i praksisperioden.
Dette er ett av mange eksempler på en praktisering som ikke er lovhjemlet og som skaper barrierer for fullføring av sykepleierstudiet. Mange sykepleierstudenter har gjennom pandemien blitt nektet å arbeide ved siden av praksis, selv om behovet for arbeidskraft er stort. Norsk Sykepleierforbunds studentorganisasjon har fått svært mange henvendelser fra studenter som er bekymret for økonomien på grunn av arbeidsnekt. Mange frykter å måtte ta permisjon eller avbryte studiene. Dette rammer ikke minst studenter med familie og forsørgeransvar.
Saken havner mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Kunnskapsdepartementet, fordi de er underlagt HOD som arbeidstakere og i praksis, og KD som studenter. Spørsmålet stilles derfor statsministeren, som øverste ansvarlige for departementene.
Avgjørelsen om å nekte studentene jobb tas lokalt. Forsknings- og høyere utdanningsministeren har presisert at praksisstedene ikke har lovhjemmel til å nekte dette, men at helse- og omsorgstjenesten må gjøre en vurdering for å sikre smittevern, forsvarlighet og pasientsikkerhet. Dette åpner for en uensartet og vilkårlig praksis.
I Skien, Porsgrunn og Narvik har NSF Student, fylkeskontorer og hovedtillitsvalgte ved aktuelle institusjoner kommet fram til en løsning som sikrer at sykepleiestudentene ikke får arbeidsnekt ved siden av praksis. Det lar seg altså gjøre.
Begrunnelsen for at studentene nektes arbeid, er faren for kryss-smitte. NSF Student understreker at hensynet kan ivaretas uten å frata studentene muligheten til å arbeide.
Sykepleierstudentenes kompetanse er etterspurt, spesielt under pandemien, hvor helsevesenet har et større behov for arbeidskraft. Når studentene nektes arbeid, blir de i stor grad erstattet av ufaglærte assistenter, noe som kan gå på bekostning av pasientsikkerheten. Helsevesenet blir mer sårbart ved å miste deler av bemanningen helg og helligdager, og på kveldstid. Det er også fare for at sykepleiermangelen vil øke som følge av at flere av studentene må avbryte studiet. I 2020 ble det utdannet ca. 300 færre sykepleierstudenter enn året før. Norge mangler allerede rundt 5 000 sykepleiere, i 2035 vil mangelen være 30 000 (SSB).

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg tar utgangspunkt i at saker knyttet til samarbeidet mellom helse- og omsorgssektoren og universitets- og høgskolesektoren (UH-sektoren) så langt det er mulig bør og kan avklares lokalt mellom UH-institusjon og helseforetak eller kommune. Det kan imidlertid oppstå behov for samordning og dialog mellom sektorene på et mer overordnet nivå for å bidra til felles løsninger på felles utfordringer.
Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet etablerte derfor 13. mars 2020 en struktur for koordinering mellom UH-institusjonene og helse- og omsorgstjenestene for å bidra til god samhandling under pandemien, Knutepunktgruppen. I Knutepunktgruppen deltar Universitets- og høgskolerådet (UHR), de regionale helseforetakene (RHF), KS og Helsedirektoratet. Departementene vil i tillegg kunne bidra med avklaringer dersom det er utfordringer som ikke lar seg løse lokalt eller i Knutepunktgruppen.
Knutepunktgruppen har også arbeidet med problemstillingen knyttet til studenter og arbeid ved siden av praksis. Bakgrunnen for å være restriktive med at studentene kan jobbe ved siden av praksis, er som representanten Nina Sandberg påpeker, risiko for kryss-smitte mellom forskjellige institusjoner. Det er altså ingenting i veien for at studenter kan ha en deltidsjobb, fast eller midlertidig, på den samme institusjonen som de har sin praksis. Når det gjelder deltidsjobber på andre institusjoner, er det imidlertid et prinsipp at studentene ikke må underlegges andre restriksjoner enn øvrige arbeidstakere i virksomheten. Det vil si at når smittesituasjonen tilsier fare for kryss-smitte slik at andre ansatte nektes bistillinger andre steder, bør det samme gjelde for studenter. Men studentene skal ikke diskrimineres i forhold til andre ansatte. Det har vært oppfordret til å finne gode lokale løsninger på dette, f.eks. ved at ansatte får sine deltidsstillinger samlet på ett sted og studenter får midlertidig deltidsstilling eller ekstravakter på samme sted som de har sin praksis.
Helsedirektoratet opplyser at Knutepunktgruppen har hatt to møter med representanter for NSF Student om dette, og de har oppfordret dem til å melde inn alle de eksemplene de kommer over på at studenter er blitt nektet å jobbe andre steder, slik at de kan bidra til gode løsninger lokalt. Helsedirektoratet opplyser at når de har ettergått eksemplene, har de funnet at dette i stor grad gjelder virksomheter der også vanlig ansatte har blitt nektet å jobbe flere steder pga. faren for kryss-smitte. Det opplyses også et de fleste tilfellene Helsedirektoratet er blitt gjort kjent med, ligger noe tilbake i tid.