Skriftlig spørsmål fra Gaute Børstad Skjervø (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1433 (2020-2021)
Innlevert: 25.02.2021
Sendt: 26.02.2021
Besvart: 05.03.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Gaute Børstad Skjervø (A)

Spørsmål

Gaute Børstad Skjervø (A): Tirsdag 23. februar kunne britiske The Guardian avsløre at foreløpige anslag sannsynliggjør at flere enn 6 500 gjestearbeidere er omkommet under arbeidene i forbindelse med det planlagte fotball-VM i Qatar i 2022.
På hvilken måte påvirker disse avsløringene Norges syn på deltakelse og støtte til fotball-VM i Qatar?

Begrunnelse

Britiske The Guardian kunne tirsdag 23. februar avsløre nye tall som viste at så mange som 6 500 gjestearbeidere fra landene Bangladesh, India, Pakistan, Nepal og Sri Lanka er omkommet i arbeidet med å forberede fotball-VM i Qatar i 2022. Dette tilsvarer et gjennomsnitt på 12 dødsfall blant landets gjestearbeidere ukentlig siden mesterskapet ble tildelt Qatar i desember 2010. Disse tallene vil med stor sannsynlighet i realiteten være betydelig høyere, ettersom statistikken ikke inkluderer gjestearbeidere fra land som Kenya og Filippinene, hvor en betydelig andel av gjestearbeiderne kommer fra.
Per dags dato er det ikke avklart hvorvidt det norske herrelandslaget vil være kvalifiserte til å delta i fotball-VM i Qatar. Spørsmålet er derfor av prinsipiell art, og omhandler på hvilken måte de høye dødstallene påvirker Norges holdning til fotball-VM i Qatar.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: I likhet med representanten Skjervø er jeg bekymret over oppslagene i The Guardian om at mange gjestearbeidere i Qatar har mistet livet de siste ti årene i forbindelse med forberedelsene til fotball-VM i 2022. Norske myndigheter er opptatt av at menneskerettigheter, inkludert universelle arbeidstakerrettigheter og sikkerhet for arbeidere, ivaretas i alle land. Dette er noe vi legger stor vekt på i internasjonale fora hvor slike spørsmål drøftes, ikke minst i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), som er ansvarlig for å utvikle, overvåke og håndheve internasjonale arbeidsstandarder.
Norske myndigheter har i tillegg fulgt opp overfor Qatar i FNs menneskerettighetsråd. I mai 2019 ga norske myndigheter anbefalinger til Qatar om bl.a. å styrke de juridiske rettighetene for gjestearbeidere og forbedre deres arbeidsforhold. Situasjonen for gjestearbeiderne i Qatar tas også opp i politiske møter mellom Qatar og Norge, sist under næringsministerens besøk til Qatar i november 2019.
Når det gjelder representanten Skjervøs konkrete spørsmål er det slik at det er Norges Fotballforbund, og ikke norske myndigheter, som må ta stilling til om de skal delta i VM i Qatar. Jeg registrerer at det nå pågår en debatt i klubbene i eliteserien om dette spørsmålet, noe som viser at forholdene som omtales i The Guardian tas på alvor. Jeg har ikke noe ønske om å legge føringer for en slik debatt i idrettens egne organer og har tiltro til at alle relevante aspekter blir tatt opp i den forbindelse. Norske myndigheter har for øvrig ikke gitt noen form for støtte til fotball-VM i Qatar, og noe slikt er heller ikke aktuelt.