Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1391 (2020-2021) Innlevert: 22.02.2021 Sendt: 23.02.2021 Rette vedkommende: Arbeids- og sosialministeren Besvart: 01.03.2021 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen
Nils Kristen Sandtrøen (A): Hvem har størst sannsynlighet for å få sommerjobb: ungdom fra hjem med dårlig økonomi, eller ungdom som har velstående foreldre?
Torbjørn Røe Isaksen: Ut fra hva jeg har kjennskap til, foreligger det ikke data eller undersøkelser som kan gi svar på spørsmålet som representanten stiller. Det vi har data om er samvariasjon mellom barns og foreldres inntekt. Dette brukes ofte som et mål på mobilitet på tvers av generasjoner. Tall for et utvalg OECD-land viser at samvariasjonen mellom fedre og sønners inntekter er relativt lav i Norge (OECD (2017). Bridging the gap. Inclusive growth 2017 update report. Paris). Tilsvarende gjelder i de andre skandinaviske landene. Det indikerer at familiebakgrunn betyr mindre for hvor den enkelte ender opp i samfunnet i de skandinaviske landene enn i andre OECD-land. Selv om den norske samfunnsmodellen bidrar til bred deltakelse og inkludering i arbeids- og samfunnsliv, rammes for mange av fattigdom og utenforskap også i Norge. Hvordan vi kan forhindre dårlige levekår og sosialt utenforskap, og at dette legger begrensninger på barn og unges muligheter senere i livet, er noe jeg og regjeringen er svært opptatt av. Regjeringen har i løpet av sin regjeringsperiode tatt mange initiativ for å redusere utenforskapet og for å øke sysselsettingen blant utsatte grupper. Regjeringen tar også sikte på å legge fram en melding til Stortinget våren 2021 med en helhetlig politikk for å forebygge utenforskap og fremme inkludering av flere i arbeids- og samfunnsliv. For mange unge er sommerjobb det første møtet med arbeidslivet. Tilgang på sommerjobb kan gi verdifull arbeidserfaring og virke motiverende for videre deltakelse og karrierevalg. Økt arbeidsledighet i forbindelse med koronapandemien har gjort det ekstra krevende for unge å få innpass på arbeidsmarkedet. Mange ungdommer går glipp av inntekt, men også av den gode erfaringen av å ha en sommerjobb.Vi har nå på høring et forslag om en egen tilskuddsordning til offentlige og private virksomheter som tar inn unge arbeidssøkere med bistandsbehov fra Arbeids- og velferdsetaten på en fire ukers sommerjobb. Målet er å gi unge arbeidssøkere nyttig arbeidserfaring og motivasjon for videre deltakelse og aktivitet. I Prop. 79 S (2020 –2021) har regjeringen lagt fram en rekke økonomiske tiltak i møte med koronapandemien. Blant forslagene er økt bevilgning til arbeidsmarkedstiltak som blant annet skal gi rom for tilskudd til rundt 2 000 sommerjobber til unge.