Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1386 (2020-2021)
Innlevert: 22.02.2021
Sendt: 22.02.2021
Besvart: 01.03.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Vil vinterfestuka få stimuleringsmidler og kompensasjon for reduksjonen fra 200 til 100 publikummere på konsertene under festivalen som starter 5. mars, og når vil de kunne søke om dette?

Begrunnelse

Narvik er vertskapsby for en av landets eldste festivaler, vinterfestuka. I 2020 måtte den avlyses på to dagers varsel, i 2021 er den planlagt gjennomført i en nedskalert versjon i henhold til smittevernreglene. Fra 5. mars skulle det arrangeres flere konserter med plass til 200 publikummere blant annet i Narvik kulturhus. Nøyaktig to uker før festivalstart innførte Regjeringen nye regler som fastsatte at det maksimalt kan samles 100 publikummere innendørs. En kunne spurt seg om byer uten smitte er tjent med at det innføres en slik regel over natta. Mer alvorlig er det at ingen av støtteordningene som skal avhjelpe slike inngripende smitteverntiltak er på plass i tide når begrensningen innføres. Regjeringen har sagt at det skal være både stimuleringsordninger og kompensasjon på plass for kulturlivet, men ingen av delene er per 22. februar 2021 mulig å søke på. For Arbeiderpartiet er det selvsagt at smitteverntiltak og kompensasjon må være på plass samtidig, og vi har vært en del av flertallet som har bevilget 2,25 mrd. i desember og vil støtte utvidelsen med 650 millioner i Stortinget 23. februar. Det er en enorm tilleggsbelastning for kulturlivet at det enda ikke er mulig å søke for arrangementer i 2021, Dette burde vært på plass særlig for arrangører som har solgt inntil 200 billetter og nå får mye merarbeid og skuffede kunder på grunn av endringer i smittevernreglene.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Regjeringen har vedtatt å forenkle regelverket i Covid-19-forskriften ved å innføre begrepet faste, tilviste sitteplasser i stedet for det sterkt kritiserte begrepet "fastmonterte seter". I den forbindelse ble publikumsantallet satt til 100 personer, begrunnet i at smittesituasjonen fortsatt er ustabil, og at de helsefaglige rådene er å fortsette å ha mobilitets- og kontaktreduserende tiltak. Med endringen som nå har trådt i kraft kan flere aktører gjennomføre noe større arrangementer i langt flere lokaler. Denne lettelsen kan også bety at flere får oppleve kulturarrangementer, samtidig som det fortsatt begrenser antallet kontaktpunkter og potensiell smitteutvikling i samfunnet. At antallet er satt ned fra 200 til 100 for andre aktører har selvsagt uheldige konsekvenser for arrangører med såkalte "fastmonterte stoler", som tidligere hadde mulighet til å ha 200 personer i salen. Jeg håper at vi snart kommer dit at vi kan ha enda flere publikummere for alle arrangører.
For arrangører med under 60% av inntektene sine fra offentlige tilskudd, og som for øvrig oppfyller kravene til ordningene, vil det bli mulig å søke både kompensasjonsordning og stimuleringsordning. Kulturdepartementet holder i disse dager på å ferdigstille arbeidet med innretning på kompensasjonsordningen. Forskriften om den nye kompensasjonsordningen vil bli sendt på offentlig høring, og ordningen vil også måtte godkjennes av ESA.
Stimuleringsordningen for våren 2021 ble fastsatt 28. januar og søknadsportal til ordningen vil åpne om kort tid. Begge ordningene forvaltes av Norsk kulturråd. Både stimuleringsordningen og kompensasjonsordningen vil ha tilbakevirkende kraft fra 1. januar 2021.
Regjeringen er oppmerksom på at reduksjonen i antall publikum fra 200 til 100 for aktører med fastmonterte seter innebærer et økonomisk tap for enkelte aktører. Jeg kan ikke uttale meg om enkeltsaker, men på generelt grunnlag si at aktører som har planlagt kulturarrangementer i første halvår 2021 og som opplever endringer i smittevernreglene underveis, vil kunne søke de ovennevnte ordningene.
Jeg har hele tiden sagt at vi følger nøye med på kultursektorens behov og følger fortløpende opp. Vi oppdaterer og justerer ordningene ettersom situasjonen endrer seg. Regjeringens mål er å hjelpe sektoren gjennom koronasituasjonen.