Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1384 (2020-2021)
Innlevert: 22.02.2021
Sendt: 22.02.2021
Besvart: 03.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Mener statsråden at det er i tråd med god forvaltningspraksis at slike underlag utarbeides med bakgrunn i opplysninger fra anonyme «informanter» og ser statsråden at dette kan undergrave en styringsmodell som mange allerede i utgangspunktet mener har et demokratisk underskudd?

Begrunnelse

Til tross for at Sykehuset Innlandet har utarbeidet en samfunnsanalyse, valgte Helse Sør Øst å bestille en ny samfunnsanalyse. Denne brukes som et avgjørende grunnlag i konklusjonene for lokalisering. I denne nye samfunnsanalysen fra firmaet Cowi, finner man åpenbare feil, som for eksempel når det hevdes at Hamar har universitet, mens Gjøvik bare har høyskole, I virkeligheten er det motsatt.
Selv om det er mulig å korrigere rapportens åpenbare feil, gjør dette naturlig nok at det stilles spørsmål ved hele analysen.
I ettertid er det avdekket at rapporten baserer seg på intervjuer med såkalte «informanter». Navnene på informantene offentliggjøres ikke, og selv om lokalpressen har fått bekreftet en del navn, så er det fortsatt flere av disse informantene som er ukjente. Dette er svart alvorlig. At vesentlige deler av beslutningsgrunnlaget er utarbeidet med bakgrunn i opplysninger fra såkalte «informanter» som ikke er identifisert med navn, kan jeg ikke se at er i tråd med måten demokratiske beslutninger bør fattes på i en sak av så stor betydning. I tillegg er det altså grunnlag for å stille spørsmål ved innholdet i opplysningene som har kommet fram fra disse informantene.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Først vil jeg understreke at framtidig sykehusstruktur i Sykehuset Innlandet er en politisk beslutning som skal vedtas av meg i et foretaksmøte. Både helsefaglige, samfunnsmessige og økonomiske vurderinger vil inngå som en del av beslutningsgrunnlaget. I tillegg vil innspill fra kommunene i Innlandet inngå som en del av totalvurderingen. Kommunene i Innlandet er sentrale samarbeidspartnere i videreutviklingen av helseforetaket. De er nå bedt om å gi sitt syn på prosjektrapporten «Konkretisering av bygg, lokalisering og bærekraft ved Sykehuset Innlandet HF» og den tilhørende samfunnsanalysen gjennom en åpen høring.
Helse Sør-Øst fikk i 2020 gjennomført en samfunnsanalyse for å få fram kunnskapsbaserte vurderinger av samfunnseffekter av ulike alternative løsninger for realisering av det målbildet som ble vedtatt av meg i foretaksmøte 8. mars 2019. Målbildet fra 2019 innebærer som kjent at Sykehuset Innlandet skal videreutvikles med en samling av spesialiserte funksjoner innen somatikk, psykisk helsevern og tverrfaglig rusbehandling i et nytt akuttsykehus, Mjøssykehuset. Videre skal det være et akuttsykehus på Tynset og fortsatt sykehusdrift ved to av dagens somatiske sykehus, i form av ett akuttsykehus og ett elektivt sykehus med døgnfunksjoner. Prehospitale tjenester og lokalmedisinske sentra skal videreutvikles. Den forrige samfunnsanalysen ble gjennomført med bakgrunn i alternativene som ble vurdert i idéfasen.
Helse Sør Øst opplyser at de to rådgivningsselskapene i sin analyse har benyttet anerkjente metoder for samfunnsanalyse, blant annet statistiske analyser, casestudier, modellanalyser og intervjuer. Det opplyses at det er gjennomført 25 intervjuer med et utvalg intervjuobjekter. Intervjuobjektene uttaler seg i all hovedsak på vegne av virksomheten de representerer. Hvilke virksomheter dette er fremgår som vedlegg til rapporten.
Hvis alt går som planlagt, vil styrene for Sykehuset Innlandet HF og Helse Sør-Øst RHF behandle ny sykehusstruktur i Innlandet i løpet av våren, slik at jeg kan avgjøre saken i et foretaksmøte før sommeren.