Hanne Dyveke Søttar (FrP): Steigenmodellen startet i 2014, med lokalt næringsliv og Steigen kommune som sterke pådrivere i prosessen. I Steigenmodellen blir man lærling i en bedrift fra første skoleuke, og all opplæring i det yrket man har valgt skjer i bedriften.
Vil statsråden ta initiativ til at flere fylker prøver ut Steigenmodellen?
Begrunnelse
Steigenmodellen startet i 2014, med lokalt næringsliv og Steigen kommune som sterke pådrivere i prosessen. I Steigenmodellen blir man lærling i en bedrift fra første skoleuke, og all opplæring i det yrket man har valgt skjer i bedriften.
I 2016 er modellen i gang i Hamarøy og Tysfjord i tillegg. Fylkestinget uttaler i 2017 at de ber Fylkesrådet vurdere spredning av Steigenmodellen til andre steder i fylket. I 2018 uttaler Fylkestinget at de vil at Nordland skal benytte seg av flere alternative læringsmodeller, som for eksempel Steigenmodellen.
I utgangspunktet kan man ta alle typer fagbrev i Steigenmodellen, så lenge det skjer i en godkjent lærebedrift. Lærlinger i matrosfaget, bilmekanikerfaget, akvakulturfaget, barne- og ungdomsarbeiderfaget, industrimekanikerfaget, byggdrifterfaget, rørleggerfaget, fiske- og fangstfaget, anleggsmaskinførerfaget, renholdsoperatørfaget, kontor- og administrasjonsfaget, salgsfaget og IKT-faget har fått sin utdannelse gjennom «Steigenmodellen». Også i Rana har man nå begynt med lignende opplegg, jfr. oppslag i Rana Blad onsdag 17. februar 2021.