Petter Eide (SV): Stavanger Aftenblad har nylig dokumentert at politiet i Norge på et år ble bedt om å bistå barnevernet i oppdrag 2 800 ganger. I flere av oppdragene ble det brukt maktmidler som spyttmaske og håndjern.
Kan statsråden bekrefte dette høye antallet politioppdrag, samt bruk av maktmidler som avdekkes, og hva er politiets praksis for registrering, statistikkføring og kontroll med politiets maktbruk mot barn i oppdrag for barnevernet?
Begrunnelse
Stavanger Aftenblad har gjennom egne undersøkelser laget den første nasjonale oversikten over politiets maktbruk mot barn under barnevernets omsorg. De fant at politiet i løpet av et år gjennomførte 2 800 oppdrag mot barnevernsbarn. Gjennom statistikken avdekket de: mangelfull dokumentering av politiets maktbruk, hyppig bruk av uniformert politi, håndjern og andre maktmidler, til dels alvorlig maktbruk fra politiet mot utsatte barn, bagatellmessige konflikter som eskalerer til politiaksjoner, bruk av politi som tidvis fremstår som «for sikkerhets skyld», manglende informasjon til politiet om barns sårbarhet, bruk av politi mot barn med psykiske lidelser og at barn ikke får komme med sin versjon av maktbruken. Det avdekkes også begrensninger hva gjelder barns mulighet til å klage på overdreven maktbruk. Barneombudet har i brev til Spesialenheten for Politisaker 5.11.20 uttalt at de lenge har vært bekymret for om reglene for politiets maktbruk overfor barn er gode nok, og om barn har en reell og effektiv klagemulighet når de opplever uforholdsmessig maktbruk fra politiets side. Derfor har Barneombudet også henvendt seg til både Justis- og beredskapsdepartementet og Politidirektoratet for å be om tydeligere regulering. Barneombudet har også etterspurt statistikk over klagesaker.