Skriftlig spørsmål fra Petter Eide (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1333 (2020-2021)
Innlevert: 17.02.2021
Sendt: 17.02.2021
Besvart: 25.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Petter Eide (SV)

Spørsmål

Petter Eide (SV): Stavanger Aftenblad har nylig dokumentert at politiet i Norge på et år ble bedt om å bistå barnevernet i oppdrag 2 800 ganger. I flere av oppdragene ble det brukt maktmidler som spyttmaske og håndjern.
Kan statsråden bekrefte dette høye antallet politioppdrag, samt bruk av maktmidler som avdekkes, og hva er politiets praksis for registrering, statistikkføring og kontroll med politiets maktbruk mot barn i oppdrag for barnevernet?

Begrunnelse

Stavanger Aftenblad har gjennom egne undersøkelser laget den første nasjonale oversikten over politiets maktbruk mot barn under barnevernets omsorg. De fant at politiet i løpet av et år gjennomførte 2 800 oppdrag mot barnevernsbarn. Gjennom statistikken avdekket de: mangelfull dokumentering av politiets maktbruk, hyppig bruk av uniformert politi, håndjern og andre maktmidler, til dels alvorlig maktbruk fra politiet mot utsatte barn, bagatellmessige konflikter som eskalerer til politiaksjoner, bruk av politi som tidvis fremstår som «for sikkerhets skyld», manglende informasjon til politiet om barns sårbarhet, bruk av politi mot barn med psykiske lidelser og at barn ikke får komme med sin versjon av maktbruken. Det avdekkes også begrensninger hva gjelder barns mulighet til å klage på overdreven maktbruk. Barneombudet har i brev til Spesialenheten for Politisaker 5.11.20 uttalt at de lenge har vært bekymret for om reglene for politiets maktbruk overfor barn er gode nok, og om barn har en reell og effektiv klagemulighet når de opplever uforholdsmessig maktbruk fra politiets side. Derfor har Barneombudet også henvendt seg til både Justis- og beredskapsdepartementet og Politidirektoratet for å be om tydeligere regulering. Barneombudet har også etterspurt statistikk over klagesaker.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Politiet har plikt til å yte bistand når barnevernet vurderer det som påkrevet. Slike oppdrag skal alltid løses til det beste for barnet. Bruk av fysisk makt overfor mindreårige skal kun benyttes som siste utvei.
Alle oppdrag som utføres av politiet registreres, men i den grad oppdrag for barnevernet kodes som dette fremgår det ikke hvilke maktmidler som er benyttet.
Politiloven og politiinstruksen har alminnelige regler som alltid skal følges ved utøvelse av tvang og makt. Reglene gjelder også ved bistand til barnevernet, og maktutøvelse skal være nødvendig og forsvarlig. Det er politiet på stedet som må foreta løpende vurderinger av hva som er nødvendig.
Evaluering av utførte oppdrag gjennomføres som en del av arbeidshverdagen i politiet. Direktoratet opplyser at de er i gang med et arbeid som ser nærmere på hvordan de kan øke bevisstheten og kompetansen blant politiansatte når det gjelder bistand til barnevernet. Her vil de også se nærmere på hvordan de kan sikre bedre rutiner for oppdragene, og hvordan det kan legges bedre til rette for læring. Arbeidet må gjøres i samarbeid med relevante aktører for å sikre en tydelig og kunnskapsbasert praksis som er til det beste for barnet.
Jeg er også kjent med at Politidirektoratet har en tett og god dialog med Barne- ungdoms- og familiedirektoratet om utfordringene de ser knyttet til politiets bistand til barnevernet, og at begge parter er opptatt av at oppdragende gjennomføres på minst mulig belastende måte for barnet.
Det er også grunn til å nevne at vi har et høyt utdannet politi. Gjennom bachelorutdanningen ved Politihøyskolen utdannes politiet til å utøve minst mulig makt.