Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1328 (2020-2021)
Innlevert: 16.02.2021
Sendt: 17.02.2021
Besvart: 25.02.2021 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Christian Tybring-Gjedde (FrP)

Spørsmål

Christian Tybring-Gjedde (FrP): Hvilke motytelser eller lovnader har Norge gitt for at Somaliland skulle akseptere at drapsdømte Hayd får anke til Høyesterett?

Begrunnelse

Flere medier melder at den norske statsborgeren Saad Jirde Hayd som er fengslet og dømt til døden i Somaliland siktet for drap, vil få ankemulighet til Høyesterett. Søndag morgen i forrige uke fikk ifølge VG Hayds bistandsadvokater i Norge beskjed om at lagmannsretten i Somalilands hovedstad Hargeisa hadde stadfestet dødsdommen. Allerede på ettermiddagen samme dag bekreftet den norske Utenriksdepartementet at Hayd får mulighet til å anke til Høyesterett i Somaliland. Hayds forsvarsadvokat har ifølge VG sagt at Norge må legge politisk press på Somaliland for å få en rettferdig rettergang.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Det var en dramatisk og nedslående beskjed at ankedomstolen i Hargeisa 14. februar stadfestet dødsdommen mot den norske borgeren. Dødsdommen er uakseptabel og den må ikke fullbyrdes.
Jeg snakket med Somalilands president i november i fjor, og fikk da forsikringer om at dommen ikke vil fullbyrdes før de ordinære rettsprosessene er gjennomført fullt ut, og at Somalilands rettssystem omfatter ankemuligheter. Vår ambassade i Nairobi har fått de samme forsikringene i sine møter med lokale myndigheter. Jeg forventer at lokale myndigheter følger sine egne lover og regler, og vi følger også opp dette i vår kontakt med dem. Etter at ankedomstolen i Hargeisa 14. februar stadfestet dødsdommen, fikk vi derfor på nytt bekreftet at den norske borgeren har ankemuligheter i Somalilands høyesterett.
Utenrikstjenesten har ikke fått signaler fra lokale myndigheter om at de ikke ville akseptere at nordmannen får anke dødsdommen videre i det lokale rettssystemet. Det lokale rettssystemet omfatter allerede ankemuligheter til Somalilands høyesterett, og det er altså ikke noen spørsmål om motytelser eller lovnader for at rettsvesenet skal akseptere at den norske borgeren får anke.
Det er den norske borgerens advokater som vil anke saken. Den norske borgeren er representert ved advokater i Somaliland og har bistandsadvokater i Norge. I tillegg arbeider utenrikstjenesten intenst langs flere spor for å forhindre at en eventuell rettskraftig dødsdom vil bli fullbyrdet.