Skriftlig spørsmål fra Ulf Isak Leirstein (Uav) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1322 (2020-2021)
Innlevert: 16.02.2021
Sendt: 16.02.2021
Besvart: 19.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Ulf Isak Leirstein (Uav)

Spørsmål

Ulf Isak Leirstein (Uav): Er statsråden komfortabel med hvordan Mattilsynet og politiet prioriterer varsler og anmeldte saker knyttet til brudd på god dyrevelferd, eller ser statsråden at det kan settes enda mer fokus på dette og gjøres en bedre jobb på dette området?

Begrunnelse

Vi ser stadig at varsler og anmeldte saker knyttet til brudd på god dyrevelferd ikke prioriteres, eller tar lang tid å vurdere og konkludere.
For mange dyr betyr det at de ender sine liv lenge før myndighetene har avklart situasjonen.
La meg bruke dette eksempelet:
I 2017 anmeldte NOAH en kvinne fra Ringsaker for vanskjøtsel av 50-60 hunder, bl.a. ved å holde dem innesperret i små bur. Fremdeles, nå i 2021, venter man fortsatt på en konklusjon fra Mattilsynet og politiet.
Politiet valgte først å henlegge saken av hensyn til kapasitet, men etter klage fra NOAH omgjorde statsadvokaten henleggelsen i 2018. NOAH har gjentatte ganger purret på fortgang i denne saken, og mener det er hårreisende at det har tatt så lang tid. NOAH har også klaget på politiets inaktivitet i saken, og bedt politiet og Mattilsynet om en redegjørelse for forsinkelsene og hvorfor saken ikke er prioritert.
Det viser seg også at Mattilsynet hadde vært involvert i saken helt siden 2010, men først i 2017 fattet de vedtak om at kvinnen måtte redusere antallet hunder til 20. I nesten et tiår har de vært klar over at over hunder oppstalles i små transportbur, uten mosjon eller annen stimulering.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Som statsråd kan jeg ikke kommentere den konkrete straffesaken som ligger til grunn for spørsmålet. Det overordnede ansvaret for straffesaksbehandlingen i politiet og i påtalemyndigheten ligger til riksadvokaten. Påtalemyndigheten er uavhengig ved behandlingen av den enkelte straffesak.
Regjeringen tar kriminalitet mot dyr på alvor. I tråd med regjeringsplattformen er det gjennom øremerkede midler tilrettelagt for økt satsing på bekjempelse av brudd på dyrevelferdslovgivningen. I løpet av 2021 skal det opprettes enheter for bekjempelse av dyrevelferdskriminalitet i de resterende seks politidistrikter, og med det vil alle politidistrikter vil ha en slik enhet.
En viktig del av satsingen på dette området er et tettere samarbeid mellom politiet og Mattilsynet. Av evalueringsrapporten fra pilotprosjektet i Trøndelag fra 2018 fremgår det at opprettelse av dyrekrimgruppe i politiet og krimteam i Mattilsynet, rutiner og kompetansetiltak har bidratt til bedre samarbeid. Dette har blant annet resultert i raskere anmeldelse og bedre dokumentasjon, og dermed kortere saksbehandlingstid. Det er også utarbeidet en egen lokal avtale mellom Mattilsynet og politiet for å styrke samarbeidet mot dyrevelferdskriminalitet. Politidirektoratet har informert departementet om at de allerede har gjennomført et innledende møte med Mattilsynet for å styrke samhandlingen på strategisk nivå. Direktoratet vil prioritere å utarbeide nasjonale rutiner og føringer for lokalt samarbeid.
Regjeringen har prioritert dette området, og både kapasitet og kompetanse i politiets arbeid med dyrevelferd er styrket i forhold til tidligere.