Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1318 (2020-2021) Innlevert: 15.02.2021 Sendt: 16.02.2021 Besvart: 23.02.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja
Kari Henriksen (A): Idretten sliter med uforutsigbare regler og manglende muligheter til å samles. Ungdom møtes til uorganiserte aktiviteter – uten voksne og uten smittevern. Jenter har økende frafall. Lyngdal IL mistet tre jentelag i fotball i år.Hva vil statsråden gjøre for å få jenter, som disse jentene i Lyngdal, tilbake til fotballen?
Abid Raja: Vi vet at nedstengningen av skoler og barnehager og fritidstilbud har vært ekstremt utfordrende og hatt store negative konsekvenser - spesielt for utsatte grupper. Regjeringens fremste prioritet gjennom hele denne perioden har vært å sørge for at barn og unge bærer den laveste tiltaksbyrden og i høyest mulig grad kan delta i sine aktiviteter. Heldigvis har barn og unge - til og med 19 år – gjennom mesteparten av denne perioden kunnet møtes og trene som vanlig i sine lokale idrettslag. I kommuner med stort smittetrykk har det vært behov for lokale midlertidige tiltak, men i nesten alle landets kommuner har disse møteplassene vært åpne. I en periode nå har helsemyndighetene anbefalt tiltak som begrenser mobilitet i samfunnet – anbefalinger som også har hatt betydning for fritidstilbudet der barn og unge møtes på tvers av ulike nærmiljøer. Det gjøres hele tiden vurderinger av situasjonen og vi gjør i disse dager noen grep som skal gjøre det mulig å komme i gang med noen former for konkurranser og stevner. Målet er at også denne delen av barne- og ungdomsidretten skal komme i gang i igjen raskest mulig. Jeg deler representantens bekymring for at koronasituasjonen skal føre til økt frafall i idretten. Faktum er at vi vet lite om de langsiktige virkningene av pandemien. Vi vet ikke om frafallet vil bli større eller om tendensene er forbigående. Vi vet ikke om jenter, eller andre grupper vil være mer utsatt for et eventuelt vedvarende frafall enn andre. Dette følger vi, og ikke minst idretten selv, tett. Vi har god dialog med idretten og noe av det viktigste vi gjør nå er å bidra med økonomiske støtteordninger slik at idretten står best mulig rustet til å starte opp igjen når det blir mulig. Når vi får kontroll på smitten og kan begynne gjenåpningen av samfunnet, vil også idretten kunne vende tilbake til mer normal aktivitet. Basert på oppdatert kunnskap om hvilke utfordringer idretten står overfor etter pandemien vil vi vurdere hvilke prioriteringer og tiltak som er nødvendige for å sikre bred og inkluderende deltakelse de neste årene. Og så får vi tro at både barn og unge og voksne vil finne tilbake til det de liker å gjøre aller best når samfunnet vårt returnerer til normalen.