Anette Trettebergstuen (A): Hva er begrunnelsen for de foreslåtte endringene i forvaltning av tilskuddet til musikk- og scenekunstinstitusjonene på kap. 323, post 70, og hva er begrunnelsen for at statsråden velger å ikke i forkant forankre forslagene hos institusjonene som påvirkes direkte, eller hos Stortinget?
Begrunnelse
Denne uken fikk landets musikk- og scenekunstinstitusjoner informasjon om vesentlige endringer i tilskuddsforvaltningen for institusjonene. Endringene innebærer at ansvar for dialog, søknadsbehandling og vurdering av måloppnåelsen flyttes fra KUD til Kulturrådet. Endringen kommer svært overraskende på kulturinstitusjonene og skjer uten transparent prosess, høringsrunder, konsekvensutredninger eller dialog med kulturinstitusjonene. Endringene skaper naturligvis stor uro hos institusjonene, som frykter for konsekvensene dette vil ha for deres økonomi og kunstneriske frihet. I tillegg virker beslutningen å være forhastet. I svarbrev til NTO på deres spørsmål om KUD har ambisjoner om å overføre tilskuddsforvaltningen av enda flere musikk- og scenekunstinstitusjoner til Kulturrådet, skriver Kulturdepartementet i brev av 25. november 2020 at «Per i dag er det ingen konkrete planer om ytterligere overføringer. Men som vi allerede har sagt over, så er departementets tilskuddsforvaltning kontinuerlig under vurdering med tanke på mest mulig effektiv og hensiktsmessig organisering.»
I forbindelse med statsbudsjett 2021 foreslo regjeringen en omfattende omstrukturering av forvaltningen i kulturfeltet, der vesentlige summer og flere tilskuddsformål ble flyttet. Kulturlivet reagerte sterkt på de strukturelle endringene og konsekvensene disse ville gi. Kulturlivet har behov for forutsigbarhet. Vi er sterkt bekymret for de endringene kulturministeren nå foreslår og ikke minst at også disse endringene foreslås uten en nærmere begrunnelse, uten foregående arbeid, åpen prosess og involvering.