Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1253 (2020-2021)
Innlevert: 09.02.2021
Sendt: 09.02.2021
Besvart: 19.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Koronarestriksjoner gjør at gravide par opplever stor usikkerhet og belastning knyttet til om, eller hvor mye, partner får være tilstede i svangerskaps- og fødselsforløpet. Mange reagerer på restriksjoner som virker meningsløse for å forebygge smitte, all den tid partner er i samme kohort som den fødende.
Vil helseministeren lage forutsigbare retningslinjer som sikrer at begge foreldre får være tilstede under fødsel og barsel, eller kan han gi en oversikt med begrunnelse over de ulike restriksjonene som gjelder rundt i landet?

Begrunnelse

Når foreldrene ikke får være sammen om begynnelsen av livet til barnet, eller være til støtte for hverandre underveis i fødselsforløpet, kan det skape stor utrygghet og psykisk belastning for begge parter. Det er viktig at smittevernrestriksjoner som eventuelt forhindrer dette er godt begrunnet og vurdert til å være forholdsmessig dersom de skal ha legitimitet og være mulig å akseptere for fødende og partnere som står i en krevende situasjon. Mange reagerer på at dette ikke synes å være tilfelle, eller at det er svært uforutsigbart hvilke regler som vil gjelde når en skal føde. Under emneknaggen #jegføderikkealene har mange fortalt sin historie om fødsel under korona. Det reageres for eksempel på at partner holdes unna fødsel eller barsel med fødende i samme kohort, mens vedkommende kan ferdes fritt i samfunnet og f.eks. handle på Vinmonopolet. Det virker også uforståelig at partner bare kan delta på siste del av fødselen, eller bare kan være på barsel litt hver dag, og ellers ferdes rundt i samfunnet og bli eksponert for smitte.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Fødsel av et nytt barn er en av livets største opplevelser. Samtidig er den fødende i en sårbar situasjon. Å ha støtte under fødsel av partner eller annen nær pårørende har stor betydning for følelse av trygghet. For far eller medmor betyr det mye for tilknytning til det nye barnet å få være til stede ved svangerskapskontroll, under fødsel og de første dagene etterpå.
Smitte på føde- og barselavdelinger kan ha store konsekvenser når ansatte blir syke eller må i karantene. I noen situasjoner vil utbrudd på fødeavdelinger kunne føre til at avdelingen må stenge slik at kvinner må føde et annet sted. Dette kan være en stor belastning for den fødende.
Selv om kvinnen og hennes partner er i samme familie, representerer alle som kommer inn på fødeavdeling en ekstra risiko for smitte. Antallet som kommer inn eller er til stede til enhver tid er derfor dessverre også en faktor. Retningslinjene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet er tydelige på at det så langt det er mulig skal legges til rette for at partner eller annen nær pårørende skal være til stede ved fødsel og på barselavdeling.
Det er imidlertid de enkelte helseforetakene som må beslutte hvor sterke begrensninger det skal være for besøk. Dette gjelder tilstedeværelse på føde- og barselavdelinger, men også hvorvidt partner kan være med på svangerskapskontroller. Retningslinjene vil være forskjellige mellom fødeavdelinger avhengig av smittesituasjonen lokalt. Retningslinjene vil også være avhengige av fasilitetene på føde- og barselavdelingene, for eksempel muligheten for enerom eller annen skjerming.
Helsedirektoratet har fått i oppdrag å undersøke om systematisk hurtigtesting kan gjøre det enklere å la partner delta under fødsel, og gi råd om hvilke smitteverntiltak som må være på plass for at partner kan være til stede under hele forløpet.
Vi går heldigvis mot en tid der større andel av helsepersonell er vaksinert, og faren for redusert drift og nedstengning blir mindre. Dette vil gjøre det mulig å åpne opp for mer normal tilstedeværelse av partner og andre pårørende på føde- og barselavdelingene.