Geir Sigbjørn Toskedal (KrF): Flere land legger nå om til å omtale Hviterussland som Belarus, og ikke som Hviterussland. Dette er en viktig sak for belarusere som er opptatt av historie og identitet. Sverige, Danmark, Litauer og Finland har allerede igangsatt en slik prosess.
Vil utenriksministeren ta initiativ til at den offisielle norske betegnelsen også blir endret?
Begrunnelse
I flere tiår har det vært presisert fra Belarus at dette skal være navnet, og har bedt andre land også bruke det. Dette ble stadfestet under den 16. sesjonen av FNs ekspertgruppe for geografiske benevnelser (UNGEGN) i august 1992.
Siden det har mange land endret sin bruk av navn på landet, men noen har hengt igjen. Både Sverige, Danmark, Litauen og Finland har imidlertid påbegynt en endringsprosess.
Mange tror er Hviterussland er en direkte oversettelse av Belarus. Det er det ikke.
På hviterussisk og mange andre språk, inkludert engelsk, kalles landet nå Belarus. På norsk bruker vi betegnelsen “Hviterussland”. Denne bruken i norsk har røtter tilbake til sovjettiden, men er basert på en sammenblanding av de slaviske ordene “Rus” og “Rossija”. Det første leddet i Belarus betyr hvit. “Rus” har gjennom historien betydd flere ting. Opprinnelig var den en betegnelse på folk fra Skandinavia som bidro til grunnleggelsen av Kiev-riket på 800-tallet, men ordet ble etter hvert brukt om selve riket også (Rus eller Kiev-Rus). Den russiske staten som vi i dag kjenner som Russland tok etter hvert navnet “Rossija”.
Skillet mellom Rus og Rossija finnes i utgangspunktet ikke på norsk. For å markere et skille til det som har med dagens Russland å gjøre, bør også Norge anvende betegnelser som tar utgangspunkt i ordet Belarus, med personbetegnelsen belaruser og adjektivet belarusisk. Dette vil være i tråd med utviklingen i flere andre land, som for eksempel Sverige. Den Norske Helsingforskomitéen har nylig også tatt til orde for at Norge bør følge etter og også bytte benevnelsen til Belarus.
Et slikt skille er viktig for mange med tilknytning til Belarus. Betegnelsen Hviterussland medfører at svært mange oppfatter Belarus som en del av Russland. I den brytningstiden landet nå står i med president Lukasjenko som tviholder på makten og et regime som systematisk møter fredelige demonstrasjoner med vold, ville det vært ekstra kjærkomment om belaruserne opplevde at verden ser dem som selvstendig folkeslag, også på dette området. Å bytte navn vil altså bety å vise solidaritet med belarusernes kamp for demokrati og internasjonal anerkjennelse.