Skriftlig spørsmål fra Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1184 (2020-2021)
Innlevert: 04.02.2021
Sendt: 04.02.2021
Besvart: 18.02.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Spørsmål

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Vil statsråden gå i dialog med ConocoPhillips for å skape større ringvirkninger langs Helgelandskysten og i Nordland?

Begrunnelse

Rett før jul gjorde ConnocoPhillips et viktig oljefunn i Norskehavet. Teknisk Ukeblad skrev 22. desember at «Funnet er på mellom 75,5 millioner og 201 millioner fat olje – som gjør det til årets største funn».
Oppbyggingen av den norske olje- og gassindustrien har vært en historisk suksess. Takket være dyktige fagfolk og kloke beslutninger tatt av generasjonene før oss, har våre olje- og gassressurser gitt Norge enorme muligheter. Vi har hatt lang tradisjon for at olje- og gassutvinning skal skape ringvirkninger og arbeidsplasser på land. For å sikre størst mulig ringvirkninger, er det nødvendig at regjeringen har en aktiv og framoverlent holdning og sikrer tett dialog med oljenæringen.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Jeg er helt enig med representanten i at oppbyggingen av den norske olje- og gassindustrien har vært en suksess. Petroleumsnæringen er en viktig distriktsnæring som gir grunnlag for mange og lønnsomme arbeidsplasser, bidrar med teknologiutvikling og innovasjon i hele økonomien og skaper store verdier til fellesskapet. Dette er resultat av den langsiktige og forutsigbare petroleumspolitikken vi har etablert i Norge, og som er forankret i brede flertall på Stortinget.
Som grunneier er det viktig for staten å føre en politikk som gjør at oljeselskaper fortsetter å lete etter nye funn, da nye funn er avgjørende for å nå målene i petroleumspolitikken. Som representanten viser til, kunngjorde operatøren ConocoPhillips rett før jul at de hadde gjort et oljefunn i prospektet Slagugle i Norskehavet. Slagugle er ett av 14 funn som ble gjort på norsk kontinentalsokkel i 2020.
Rettighetshaverne for nye funn, som Slagugle, vil typisk trenge å gjøre ytterligere arbeid for å avklare blant annet funnets størrelse, produksjonsegenskaper, mulige utbyggingsløsninger og lønnsomhet. Et slik ytterligere arbeid er nødvendig for å klargjøre om et forretningskonsept er teknisk gjennomførbart, har en håndterbar usikkerhet, oppfyller regelverkskravene og er lønnsomt. Myndighetene følger systematisk opp funn i planleggingsfasen.
Dersom rettighetshavernes arbeid med videre modning av funn gjør at de beslutter å bygge det ut, skal de utarbeide en plan for utbygging og drift. Slike planer, også for en evt. utbygging av Slagugle, krever godkjenning fra departementet. Forhold knyttet til ringvirkninger, herunder effektiv drift og forsyninger og bruk av baser, er blant temaene som omfattes som del av arbeidet med en utbyggingsplan. Ved utbygging av nye, større drivverdige funn følges det videre opp at det legges til rette for ringvirkninger gjennom tiltakene beskrevet i Meld. St. 28 (2010-2011) En næring for fremtiden.
Utbygging og drift på norsk kontinentalsokkel skaper store ringvirkninger på fastlandet. Ved å videreføre en aktiv petroleumspolitikk legger vi best grunnlag for fortsatt store, positive ringvirkninger fra næringen også langs Helgelandskysten og i Nordland.