Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1162 (2020-2021)
Innlevert: 02.02.2021
Sendt: 03.02.2021
Besvart: 11.02.2021 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Vil statsråden redegjøre for Stortinget om hvilke vurderinger som ble gjort da regjeringen så bort fra faglige råd om å avlyse øvelsen «Joint Viking»?

Begrunnelse

I løpet av de siste dagene har flere medier, deriblant Filter Nyheter, kommet med oppsiktsvekkende opplysninger om omstendighetene rundt øvelsen «Joint Viking».
På tross av gjentatte advarsler fra FHI og Helsedirektoratet, valgte regjeringen å legge til rette for at den omfattende militærøvelsen skulle gjennomføres. Først etter flere uker med et urovekkende høyt antall smittetilfeller blant de allierte soldatene, som ankom Norge i stort antall, ble det gjort en ny vurdering. Etter avlysningen er det også påvist tilfeller av den muterte virusvarianten blant de utenlandske soldatene.
FHI og Helsedirektoratet har ifølge mediene gitt regjeringen en rekke advarsler, og også fremmet kritikk av det smittevernsregimet som ble satt opp for å kunne gjennomføre øvelsen.
Det er, etter denne representantens syn, tvingende nødvendig at statsråden kommer til Stortinget å redegjør for hvilke vurderinger som ble gjort da disse ikke ble tatt til følge.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Øvelse Joint Viking er en nasjonal fellesoperativ øvelse med bred alliert deltakelse som avholdes annet hvert år. Den er en viktig arena for samøving mellom norske og allierte styrker, og bidrar til å styrke allierte styrkers evne til å operere særlig i Nord-Norge og til økt operativ evne for norske styrker. Allierte lands deltakelse i øvelsen er en del av en mer omfattende alliert trenings- og øvingsaktivitet i Norge i vintermånedene.
Regjeringen besluttet 25. januar at øvelsene Rein 1 og Joint Viking skulle avlyses. Beslutning ble fattet på basis av en samlet vurdering av utviklingen i smittesituasjonen i Norge på det tidspunkt, herunder at det var konstatert flere tilfeller av den britiske virusmutasjonen.
Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har gitt faglige tilrådinger om hvordan gjennomføring av innreisekarantene for alliert personell som ankommer Norge for å trene og øve, skal gjennomføres, herunder om bruken av og størrelsen på karantenekohorter. Regjeringen har fortløpende veid sikkerhets- og forsvarspolitiske hensyn opp mot smittevernsmessige hensyn og har i flere omganger gjort tilpasninger i covid-19-forskriftens bestemmelse om særlige regler om innreisekarantene for militært personell.
Forsvarets smitteverntiltak er basert på nasjonale bestemmelser som er fastsatt i forskrift. Forsvaret har forholdt seg til det til enhver tid gjeldende regelverk, fastsatt av regjeringen. Det er tillatt for alliert personell å gjennomføre karantene i grupper. Andre tiltak er innført for å kompensere for dette. Til forskjell fra sivilt innreisende til Norge har alliert personell vært underlagt Forsvarets kontroll og oppfølging etter ankomst. Dette for å sikre at testing og karantene faktisk gjennomføres, og sikre at alliert personell ikke er i kontakt med norsk militært personell eller lokalbefolkning under karanteneperioden. I forbindelse med innreisetest og påfølgende testing er det blitt oppdaget flere tilfeller av covid-19-smitte blant alliert personell. Dette personellet er blitt isolert og fulgt opp. Så langt jeg kjenner til er det så langt ikke konstatert smitteoverføring til norsk militært personell eller lokalbefolkning.