Skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1149 (2020-2021)
Innlevert: 01.02.2021
Sendt: 02.02.2021
Besvart: 05.02.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): Når en person ønsker å søke norsk statsborgerskap, må vedkommende som første skritt i prosessen få timeavtale med politiet for å levere nødvendig dokumentasjon. Vi har mottatt informasjon som kan tyde på at det er lettere sagt enn gjort, og at det kan være ventetider på opptil ett år for å få slik time.
Er dette et problem statsråden er kjent med, og hva vil statsråden i så fall gjøre for å sikre folks rettigheter til å søke statsborgerskap på en bedre måte enn det som synes å være tilfelle nå?

Begrunnelse

Regjeringen sier selv på sine nettsider at «statsborgerskapet er en formalisering av samfunnskontrakten mellom stat og borger». Statsborgerskap er viktig av flere grunner, herunder retten til å stemme ved stortingsvalg. Spørsmålet bygger på en henvendelse fra en enkeltperson, men har generell interesse.
Vedkommende har søkt time hos politiet for å få levert søknad om statsborgerskap, men har ikke fått det. Det er ingen ledige timer. På direkte henvendelse har vedkommende fått beskjed om at det er opptil ett års ventetid. Motivasjonen for vedkommende var å kunne stemme ved stortingsvalget 2021. Ett års ventetid for time må være uholdbart.
Vedkommende er svensk statsborger og ønsker å beholde sitt svenske statsborgerskap i tillegg til det norske. På regjeringens hjemmesider står det at nordiske borgere kan søke statsborgerskap ved såkalt melding, og at statsborgerskap blir innvilget når melding har nådd politiet. Det virker ikke som om vedkommende er blitt informert om den muligheten. Det virker heller ikke som om informasjon om hvordan man da kan gå fram, er veldig tilgjengelig. Jeg har forsøkt å gå inn på nettsiden for melding for nordiske statsborgere, men havner til slutt her: https://www.udi.no/ord-og-begreper/timebestilling/ Da virker det som om man er like langt. Et tilleggspoeng er at ikke alle som ønsker å søke statsborgerskap, er digitale.
Det er også uklart hva det betyr at statsborgerskap blir innvilget når melding har nådd politiet. Det krever vel uansett en eller annen form for godkjenning? Når politiet ikke har kapasitet til å innvilge time til oppmøte før om ett år, er det nærliggende å tro at det også er sviktende kapasitet til å håndtere de meldingene som eventuelt kommer inn digitalt?
Vi har også mottatt henvendelse fra en ikke-EØS-borger som heller ikke får registrert søknad om statsborgerskap på grunn av kravet til personlig frammøte hos lokalt politi for å levere søknad og dokumentasjon fysisk (i tillegg til å registrere den på nett, som vedkommende allerede har gjort). Utlendingsseksjonen på stasjonen er stengt for publikum på grunn av korona. Vedkommende får ikke møte opp ved annen stasjon, men har likevel måttet betale gebyr på 3700 kr, selv om saken ikke engang blir lagt i kø, som alt er på ett år, før fysisk oppmøte.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Spørsmålet som representant Christoffersen stiller er en problemstilling departementet er kjent med. Jeg viser i den sammenheng til redegjørelsen i Prop. 1S (2020-2021).
Som konsekvens av at prinsippet om ett statsborgerskap ble avviklet i loven fra 1. januar 2020 (jf. Prop. 111 L (2017–2018)), ble det fremmet flere søknader om statsborgerskap enn forventet. Sammen med et krav om å møte opp hos politiet i forbindelse med søknad om norsk statsborgerskap, og at politiets publikumsmottak i 2020 har hatt lavere kapasitet enn tidligere på grunn av koronapandemien, økte tallet på ubehandlede saker i 2020. Regjeringen foreslo derfor å øke bevilgningene til politiet for å behandle flere søknader i 2021 med 36 millioner kroner. Forslaget ble vedtatt av Stortinget, og dette er fulgt opp i departementets tildelingsbrev til Politidirektoratet for 2021.  
Det er selvsagt ikke ønskelig at noen opplever svært lange vente- og/eller saksbehandlingstider. Likevel har 2020 og 2021 så langt vært preget av pandemisituasjonen. Det er også grunn til å tro at denne situasjonen vil vedvare i en viss tid fremover med de tiltak det krever av smittevern både hos politiet og i samfunnet mer generelt.