Skriftlig spørsmål fra Cecilie Myrseth (A) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1129 (2020-2021)
Innlevert: 29.01.2021
Sendt: 01.02.2021
Besvart: 09.02.2021 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Cecilie Myrseth (A)

Spørsmål

Cecilie Myrseth (A): På hvilket grunnlag fant regjeringen det forsvarlig å ta imot over 3 000 soldater til Nord-Norge for å gjennomføre øvelsen Joint Viking sterkt i strid med advarsler og råd fra helsemyndighetene?

Begrunnelse

Gjennom flere medieoppslag kan vi lese om advarsler fra både FHI og helsemyndighetene mot unntakende fra smittevernreglene for gjennomføring av øvelsen joint vinter i nord-Norge, advarsler som regjeringen har valgt å ikke følge opp. 3000 soldater ble samlet i Nord-Norge og i dag ble det påvist at to positive koronaprøver av den muterte varianten, hos britisk personell som kom til Norge for å delta i øvelsen. Øvelsen er som kjent avlyst etter at soldatene var på plass i nord.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: En viktig del av grunnlaget for å ta imot alliert personell til indre Troms er at allierte lands øving og trening i Norge er en grunnleggende del av norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Norges sikkerhet er avhengig av at vi trener og øver sammen med NATO-allierte som gjennom sin tilstedeværelse viser både vilje, evne og forpliktelse til å forsvare Norge. Alliertes vinterøving- og trening og øvelsen Joint Viking er viktig for samvirke med norske styrker og for Forsvarets operative evne. Hoveddelen av det allierte personellet ankom indre Troms i januar. Formålet var å gjennomføre øving og trening under vinterforhold. Som en del av denne allierte øvings- og treningsaktiviteten var det planlagt at deler av det allierte personellet også skulle delta på den fellesoperative øvelsen Joint Viking.
Regjeringen har fortløpende veid sikkerhets- og forsvarspolitiske hensyn opp mot smittevernmessige hensyn og de smittevernfaglige tilrådingene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Regjeringen har på den bakgrunn flere ganger gjort tilpasninger i covid-19-forskriftens bestemmelse om særlige regler om innreisekarantene for militært personell. Da det ble klart at den samlede smittesituasjonen i Norge var blitt mer krevende, blant annet som følge av oppdagelsen av flere tilfeller av det muterte britiske viruset, besluttet regjeringen å avlyse øvelsene Joint Viking og Rein 1 i Indre Troms.
Forsvarets smitteverntiltak er basert på nasjonale bestemmelser som er fastsatt i forskrift. Forsvaret har forholdt seg til det enhver tid gjeldende regelverket. Det er tillatt for alliert personell å gjennomføre karantene i grupper. Andre tiltak er innført for å kompensere for dette. Til forskjell fra sivilt innreisende til Norge har alliert personell vært underlagt Forsvarets kontroll og oppfølging etter ankomst. Dette for å sikre at testing og karantene faktisk gjennomføres og sikre at alliert personell ikke er i kontakt med norsk militært personell eller lokalbefolkning under karanteneperioden. I forbindelse med innreisetest og påfølgende testing er det blitt oppdaget flere tilfeller av covid-19-smitte blant alliert personell. Dette personellet er blitt isolert og fulgt opp. Så langt er det ikke konstatert smitteoverføring til norsk militært personell eller lokalbefolkning.
Den sikkerhetspolitiske situasjonen i våre nærområder er den samme som før pandemien startet, og betydningen av å opprettholde alliert aktivitet i Norge er like viktig som tidligere. Det vil derfor fortsatt være alliert aktivitet i Norge, som den amerikanske flystyrken på Ørlandet er et eksempel på.