Trygve Slagsvold Vedum (Sp): Hvordan kan regjeringen forsvare at valgkortet til stortings- og sametingsvalget 2021 ikke sendes ut fysisk i posten til alle?
Begrunnelse
Valgkortet oppgir når valget foregår, hvor du har stemmelokale og hva åpningstidene er. Når velgerne tar det med seg i valglokalet, blir møtet med valgfunksjonærene lettvint og greit. Selv brukere av digitale løsninger har satt stor pris på å få valgkortet i posten – og tar vare på det som det «demokratiske verdipapiret» det er.
Dagsavisen meldte 29.01.21 at valgdirektoratet legger opp til at valgkortet ved det kommende stortings- og sametingsvalget blir utsendt digitalt. Eldreombudet engasjerer seg i saken, og frykter at mange som ikke bruker digitale løsninger dermed faller utenom. «De må ta hensyn til at ikke alle er digitale», sier eldreombud Bente Lund Jacobsen til Dagsavisen, og fortsetter:
«– Så enkelt, så greit. Og så må de gjøre ting enkelt og tilgjengelig, sånn at alle får muligheten til et ordentlig valg og får den informasjonen de trenger. Jeg er redd for at det kan bli en rekke eldre som synes det blir for mye herk med valgkort og valgene våre, og bare gir opp. Og at vi får mange som ikke benytter seg av stemmeretten sin på grunn av det.»
Selv om norske borgere er blant de beste i Europa når det gjelder digitale ferdigheter, er det fortsatt mange som ikke bruker datamaskin. Flere syns også det er vanskelig å bruke digitale løsninger av den typen det legges opp til.
14 % av befolkningen, eller om lag 600 000 nordmenn, bruker ikke internett, smarttelefon, datamaskin eller nettbrett, meldte NTB 14.12.20 med henvisning til en undersøkelse fra Kompetanse Norge, som er et direktorat underlagt Kunnskapsdepartementet. Det er spesielt mange eldre og folk med kort utdanning som ikke behersker digitale løsninger. Én av tre i den aktuelle undersøkelsen sier at de ikke har noen erfaring med å finne informasjon på offentlige nettsider. Nærmere to av tre bruker ikke digital ID, mens sju av ti svarer at de aldri har fylt ut et nettskjema.