Skriftlig spørsmål fra Anette Trettebergstuen (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1120 (2020-2021)
Innlevert: 29.01.2021
Sendt: 01.02.2021
Besvart: 09.02.2021 av forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim

Anette Trettebergstuen (A)

Spørsmål

Anette Trettebergstuen (A): Kan statsråden være så snill å se på muligheten til å redde driften av Nordland Kunst- og Filmhøyskole, ved en bevilgning i revidert statsbudsjett samt et løfte om finansiering i budsjett 2022?

Begrunnelse

Viser til budsjettinnstillingene fra Familie- og kulturkomiteen samt Utdanningskomiteen der opposisjonen foreslår å opprettholde Nordland Kunst- og Filmhøyskole ved å gi statlige midler til videre drift.
Skolen representerer en unik utdanning innen film og kunst som er av nasjonal betydning for hele det norske film- og tv-produksjonsmiljøet, og slik sett representerer skolen en unik rekrutteringsarena, samt utdanningstilbud i Norge, knytta til den delen av bransjen som internasjonalt er i vekst. Likevel er skolen i en situasjon der man trenger økonomisk overgangsfinansiering for å kunne planlegge for opptak av nye studenter.
I Arbeiderpartiets alternative budsjett for 2021 lå det inne en satsing på studieplasser som ville opprettholdt skoletilbudet ved Nordland Kunst- og Filmhøyskole. Representanter for regjeringspartiene uttalte seg i forkant av budsjettforliket positivt til å finne en løsning med statlige bidrag til videre drift. Likevel fantes det ingen løsning for skolen da budsjettforliket med FrP og regjeringen ble presentert. Dette kan bety kroken på døra for muligheten til å tilby utdanning av ypperste kvalitet til ungdom som vil inn i film, kunst- og tv-produksjon fremover.

Henrik Asheim (H)

Svar

Henrik Asheim: Nordland kunst- og filmhøyskole var i utgangspunktet en fagskole og med tilskudd over Kunnskapsdepartementets budsjett, forvaltet av Nordland fylkeskommune. Til og med våren 2019 hadde skolen studenter på fagskoleutdanning i kunst og film. I en overgangsperiode til og med 2020 har departementet skjermet fagskolene som fikk tilskudd over Kunnskapsdepartementets budsjett også før omleggingen av tilskuddsordningen for fagskoler i 2018, deriblant daværende Nordland kunst- og filmfagskole. Disse fagskolene er i en særstilling fordi de er små og har et nasjonalt nedslagsfelt. I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2020 vedtok Stortinget at disse fagskolene skal skjermes for fylkeskommunenes prioriteringer også etter 2020.
I 2013 startet fagskolen opp prosjektet Fra fagskole til høgskole. Fagskolen videreutviklet de to fagskoleutdanningene til en treårig bachelorutdanning i bevegelige bilder. Bachelorutdanningen fikk akkreditering fra NOKUT i 2017, og fra og med høsten 2019 har det kun blitt tatt opp bachelorstudenter, ikke fagskolestudenter, ved Nordland kunst- og filmhøyskole. Skolen kan derfor ikke nå få fagskoletilskudd. Skolens akkreditering av fagskoleutdanning gjelder imidlertid fortsatt, selv om det i dag ikke er fagskoletilbud på skolen.
Stortinget vedtok nye bestemmelser i universitets- og høyskoleloven om statstilskudd til private høyskoler i 2019, som ble endret med virkning fra 1. januar 2020. Etter loven § 8-3 første ledd må private høyskoler som hovedregel ha institusjonsakkreditering fra NOKUT for å kunne søke om statstilskudd. Denne endringen må sees i sammenheng med ambisjonen om å løfte kvaliteten i høyere utdanning og sikre sterke institusjoner og fagmiljøer. Som privat høyskole har Nordland kunst- og filmhøyskole anledning til å søke om institusjonsakkreditering eller gå i dialog om mulig sammenslåing med institusjoner som er institusjonsakkreditert.
Etter loven § 8-3 andre ledd kan private høyskoler søke departementet om unntak fra kravet om institusjonsakkreditering dersom det er særlig samfunnsmessige behov for utdanningen. Lovens forarbeider, se Prop. 9 L (2019–2020), forutsetter at denne unntaksbestemmelsen skal praktiseres snevert og ikke være en alternativ vei for å få statstilskudd. Private høyskoler som har eller får institusjonsakkreditering, eller som eventuelt skulle få unntak fra kravet om institusjonsakkreditering, har ikke et automatisk krav på statstilskudd, men må søke om dette. Søknadene behandles i de årlige budsjettprosessene og er avhengig av prioriteringer. Det er Stortinget som i behandlingen av de årlige statsbudsjettene tar endelig stilling til hvilke private høyskoler som skal få statstilskudd og nivået på tilskuddet.
Avslutningsvis vil jeg peke på at det er flere private høyskoler som ikke mottar statstilskudd, men som har andre finansieringskilder. Universitets- og høyskoleloven regulerer bare kravene for å kunne få tilskudd etter den særlige tilskuddsordningen for private høyskoler over Kunnskapsdepartementets budsjett. Loven er ikke til hinder for at en privat høyskole får tilskudd eller annen finansiering fra andre instanser, private eller offentlige. For eksempel kan dette være kommunale eller fylkeskommunale tilskudd.