Else-May Norderhus (A): Når kommer helseministeren tilbake til stortinget med saken om en beredskapsmodell for norsk produksjon av legemidler, og når vil beredskapsmodellen være på plass?
Begrunnelse
Norge er nesten 100 prosent avhengig av å importere legemidler. Det betyr at vi er ekstra sårbare ved uforutsette hendelser eller ved brudd i de globale forsyningslinjene. Vi har imidlertid norske produksjonsmiljøer som produserer legemidler, og som utgjør en interessant del av norsk helsenæring.
Bekymringen for sårbarhet, har resultert i flere utredninger fra Legemiddelverket og Helsedirektoratet, som har vurdert både hvilke legemidler vi kan og bør produsere, og hvilke norske produksjonsmiljøer som kan ta en slik rolle. Vi har kunnskapsgrunnlaget som skal til for å handle nå.
I mai 2020, besluttet derfor Stortinget at regjeringen «snarest mulig» må få på plass «en beredskapsmodell for norsk produksjon av viktige legemidler, herunder antibiotika».
For å kunne realisere dette «snarest mulig», er det nærliggende å gå i dialog med de aktuelle produksjonsmiljøene. Noen av produksjonsmiljøene har også utviklet beredskapsmodeller i samarbeid med Forsvaret.
I departementets tildelingsbrev for 2021 til Legemiddelverket og Helsedirektoratet er dette ikke nevnt. Det nevnes imidlertid at de skal bidra inn mot det nordiske samarbeidet på legemiddelområdet (WGEMA), herunder legemiddelproduksjon. Det kan gi en viss trygghet med tanke på fremtidig beredskap, men svarer ikke ut Stortingets vedtak. Stortingets vedtak er tydelig på at de ønsker «norsk produksjon». Dette fordi beredskapsavtaler med norske produksjonsmiljøer vil sikre beredskapen. Men også fordi det vil bygge helsenæringen i Norge, og sikre arbeidsplasser, skatteinntekter, eksportinntekter og fremtidig verdiskapning.