Skriftlig spørsmål fra Lene Vågslid (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1026 (2020-2021)
Innlevert: 22.01.2021
Sendt: 22.01.2021
Besvart: 29.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Lene Vågslid (A)

Spørsmål

Lene Vågslid (A): Mener helseministeren det er forsvarlig at pasienter ved sykehuset Telemark skal dele drosje med andre midt i en pandemi, og dersom statsråden mener dette er uforsvarlig vil statsråden ta grep for å sikre disse pasientene en trygg og forsvarlig transport som ikke utsetter dem for smitterisiko?

Begrunnelse

Taxiselskaper og pasienter ved sykehuset Telemark reagerer på at syke og svekkede pasienter må dele drosje til og fra sykehuset midt i en pandemi. Til sammenligning så får pasienter nå ved psykiatrien egen transport og det er kun en pasient i bilen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse Sør-Øst RHF har informert departementet om at Sykehuset Telemark HF følger Folkehelseinstituttets Råd for transport av pasienter/brukere uten mistenkt eller bekreftet Covid-19, som er publisert på instituttets nettside.
Pasienter med mistenkt eller bekreftet Covid-19 transporteres alene i bil, og det tilrettelegges med forsterkede smitteverntiltak.
Sykehuset Telemark HF viser til at samkjøring av pasienter skjer i noen grad, ut fra tilgjengelig kapasitet. Helseforetaket understreker at det alltid gjøres vurderinger av om pasienten, utfra hans eller hennes kliniske tilstand har behov for alenebil, eller kan kjøre sammen med andre passasjerer.
Som eksempler opplyser helseforetaket at dialysepasienter ikke samkjører med andre pasienter. Kreftpasienter som trenger transport til og fra kur og som i utgangspunktet er i den beste perioden i behandlingssyklusen, dvs. at benmargen og immunforsvaret fungerer tilnærmet normalt, kan være aktuelle for samkjøring. Derimot vil kreftpasienter som har blitt dårlige, eller er i en periode i behandlingssyklus hvor benmargen sannsynligvis ikke produserer normalt, få alenebil.
Rekvirent tar også ekstra hensyn til andre utsatte pasienter i bestillingene. Innenfor psykiatrien vil pasienter få alenetransport, dersom tilstanden tilsier det. Helseforetaket viser til at alle pasienter som skal ha drosjetransport i regi av Pasientreiser, blir screenet med spørreskjema for Covid-19.
Pasientreiser følger med på geografiske smitteutbrudd. Smittevernrutiner ivaretas, blant annet ved at både sjåfør og passasjerer bruker munnbind.
Sykehuset Telemark HF viser også til at det ved samtransport vektlegges bruk av store biler, dvs. 8-16 seter, for å kunne sikre god avstand mellom sjåfør, passasjer og eventuelle medpassasjerer.
Jeg vil avslutningsvis understreke at det er viktig at både brukere og tjenesteytere føler en trygghet rundt det etablerte tilbudet, og at de tilbys god og aktuell informasjon om vurderinger knyttet til gjennomføring av tjenesten. Pasientreiser har på sin hjemmeside lagt ut en link til Folkehelseinstituttets ovennevnte råd, og henviser også brukere av tjenesten til å finne ytterligere informasjon om pasientreiser på helsenorge.no. De har også på sin hjemmeside lagt ut en orientering om den midlertidig ordningen som er etablert for bruk av egen bil, en ordning som åpner for å få dekket kostnader ved kjøring med egen bil under pandemien når reisen er over 10 km hver vei.