Skriftlig spørsmål fra Åshild Bruun-Gundersen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1014 (2020-2021)
Innlevert: 21.01.2021
Sendt: 21.01.2021
Besvart: 29.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åshild Bruun-Gundersen (FrP)

Spørsmål

Åshild Bruun-Gundersen (FrP): Vil helseministeren sørge for at de 6 nye SIO-kommunene trer inn i prosjektets finansieringsmodell i tråd med budsjettenigheten for statsbudsjettet 2021?

Begrunnelse

Askøy kommune har nettopp mottatt brev fra Helsedirektoratet om at ny finansieringsmodell for kommunen i prosjektet vil tre i kraft fra 1.1.2022. Undertegnede viser til budsjettenigheten mellom Fremskrittspartiet og regjeringspartiene for 2021, med klar henvisning til at Askøy kommune skal bli med i prosjektet fra 1.juli 2021. Undertegnede er kjent med at Askøy kommune selv nå gjør nødvendige forberedelser for å være klar for å bli med i prosjektet og at kommunestyret har vedtatt at de ønsker å tre inn i ny finansieringsmodell fra 1.7.2021.
Undertegnede mener at budsjettenigheten slo fast hvilke 6 kommuner som skal bli med i ordningen med statlig finansierte omsorgstjenester i 2021 og hvilke datoer som her gjelder for igangsettelse av deltakelsen i de enkelte kommunene. Enebakk, Lødingen, Froland og Lyngdal skal bli med 1.april 2021, mens Arendal og Askøy skal bli med 1.juli 2021. Datoene som ble satt var ikke vilkårlig, men satt ut fra en antakelse av hvor lang forberedelsestid disse kommunene vil trenge. At helsedirektoratet pålegger dem ytterlig forberedelsestid, uten å ha vært i dialog med dem, oppfattes som illojalt overfor budsjettforliket. Dersom enkelte av kommunene trenger mer forberedelsestid enn det som ble lagt opp til i budsjettenigheten, må det være opp til kommunene selv å gjøre den vurderingen og eventuelt gi tilbakemelding om det.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Ved behandlingen av Helse- og omsorgsdepartementets budsjett for 2021 ber Stortingets flertall at kommunene Lyngdal, Lødingen, Froland og Enebakk blir innlemmet i prosjektet fra 1. april 2021, og Arendal og Askøy blir innlemmet i prosjektet fra 1. juli 2021. Beløpet avsatt til utvidelsen av forsøket i budsjettet for 2021 innebærer at kommunene Lyngdal, Lødingen, Froland og Enebakk vil få inntektspåslag fra 1.4.2021. Kommunene Arendal og Askøy vil få inntektspåslag fra 1.7.2021.
Det overordnede formålet med forsøket er å prøve ut om statlig finansiering og statlige kriterier for tildeling av omsorgstjenester gir økt likebehandling på tvers av kommunegrenser og riktigere behovsdekning av tjenester til innbyggerne. For å sikre brukernes rettigheter har forsøket fokus på at det skal tilbys tjenester som er individuelt tilpasset ut fra den enkeltes behov og at brukermedvirkning er satt i system. Videre skal riktig kompetanse og kunnskapsgrunnlag benyttes i behovsvurdering og tjenestetildeling. Ved deltakelse er det et vilkår at tjenester til nåværende og fremtidige brukere ikke forringes.
Det er en omfattende prosess for kommunen å gå over til aktivitetsbasert finansiering. Omleggingen krever gjennomgang av alle vedtak kommunen har fattet for sine brukere, med oppdatering, revurdering og koding av hver tjeneste i henhold til kodeverket for finansieringsordningen. Brukernes rettigheter skal ivaretas på en betryggende måte i arbeidet. Dette er en omfattende prosess der store deler av tjenesten må involveres. Vurdering av hvert enkelt vedtak gjøres med utgangspunkt i statlige kriterier og krever god kjennskap til og forståelse av kriterier og kodeverk.
Erfaringene fra tilsvarende prosess i de allerede deltakende kommuner viser at denne gjennomgangen tar om lag 6 måneder. Dette ble derfor formidlet i tilbudsbrevet til kommunene.
Helsedirektoratet har avtalt et møte i begynnelsen av februar med de seks nye kommunene. Hvis kommunene selv mener de er klare for å starte innføring av finansieringsmodellen tidligere enn antydet i tilbudsbrevet, og det er forsvarlig av hensyn til brukerne vil tidspunkt for oppstart kunne justeres. Jeg vil be Helsedirektoratet følge opp dette.