Skriftlig spørsmål fra Siri Gåsemyr Staalesen (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:977 (2020-2021)
Innlevert: 17.01.2021
Sendt: 18.01.2021
Besvart: 25.01.2021 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Siri Gåsemyr Staalesen (A)

Spørsmål

Siri Gåsemyr Staalesen (A): Vil kulturministeren ta initiativ til at det kommer på plass en støtteordning for idrettslag som faller utenfor ordningene rettet mot idrettslag og frivillighet?

Begrunnelse

Friskis og Svettis er et idrettslag med 42 foreninger rundt om i Norge. Foreningene tilbyr et variert treningstilbud som passer alle, uansett alder, livsstil og interesser. Friskis og Svettis er organisert som et idrettslag, og faller derfor utenfor den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet. Dette til tross for at idrettslaget tilbyr en tjeneste som kan sammenlignes med treningssentre, som har fått støtte gjennom kompensasjonsordningen. Idrettslaget treffes heller ikke av støtteordningene rettet mot idrettslag og frivillighet.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Regjeringen har avsatt 1,185 milliarder kroner til stimuleringsordninger for idrett og frivillighet for perioden 1. januar til og med 30. juni 2021, jf. Kulturdepartementet Prop. 1 S (2020-2021). Ordningene skal stimulere til aktivitet og støtte opp under idretten og frivilligheten i en tid der smitteverntiltak hindrer normal aktivitet. Kulturdepartementet har utarbeidet forslag til to forskrifter som er sendt på høring til sektoren, deriblant Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité hvor Friskis&Svettis er medlem. Høringsfristen er 22. januar.
Ordningene skal støtte opp under frivillighets- og idrettspolitiske mål om bred deltakelse og mangfold ved å støtte sektoren i å ha aktivitet gjennom den pågående covid-19 krisen. Ordningene skal gi insentiver til å utvikle og gjennomføre både aktiviteter og arrangementer som er tilpasset myndighetspålagte restriksjoner og smittevernsituasjonen. De skal videre bidra til omstilling og utvikling av aktivitetstilbudet i organisasjonene som følge av covid-19 krisen. Det er foreslått følgende ordninger: 1) tilskuddsordning for publikumsarrangementer av nasjonal verdi og 2) stimuleringsordning til frivillighets- og idrettssektoren.
Stimuleringsordningen er todelt. En del skal utbetales med utgangspunkt i momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner, mens en del er søknadsbasert. Flertallet av Friskis&Svettis organisasjonene mottar momskompensasjon for frivillige organisasjoner. I 2020 mottok 32 Friskis&Svettis foreninger momskompensasjon. Disse foreningene vil inngå i KUDs forslag til stimuleringsordningen for frivillighets- og idrettssektoren hvor 1/3 av midlene (255 mill. kroner) i ordningen er foreslått fordelt til organisasjoner som mottok momskompensasjon i 2020. Den øvrige delen av ordningen på 500 mill. kroner er avsatt til en søknadsbasert del hvor organisasjonene kan søke om tilskudd til å utvikle nye tiltak, dekning av merkostnader knyttet til smittevernstilpasninger og dekning av tapte publikumsinntekter. Ordningen kan gi støtte til både aktiviteter og arrangementer. Friskis&Svettis foreninger som fyller kravene om registrering i Frivillighetsregisteret og frivillig innsats vil kunne søke i denne delen av ordningen dersom de har kostnader som faller inn under regelverket.
80 millioner kroner avsettes til enkelte ikke-fortjenestebaserte aktører som omfattes av det vi kaller frivillig sektor, men som enten ikke kan dokumentere tilstrekkelig frivillig innsats, som for eksempel enkelte studieforbund, eller som ikke har registreringsrett i Frivillighetsregisteret, som for eksempel menigheter i Den norske kirke, samvirkeforetak som drives på frivillig basis og enkelte idrettsanlegg. Det er en forutsetning at disse enten kan vise til registrering i Frivillighetsregisteret eller frivillig innsats. Midlene kan fordeles etter søknad og særskilt vurdering, i hovedsak gjennom eksisterende statlige ordninger/tilskudd.
Nå vil departementet gjennomgå innspillene fra høringsrunden og se hva lagene og foreningene har spilt inn av forslag og eventuelle utfordringer før det gjøres endelige vurderinger. Ordningene må godkjennes av ESA.