Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Hva er blitt gjort siden 2018 for å sikre et godt og likeverdig behandlingstilbud for spillavhengige i alle helseregionene, og hvordan vurderer helseministeren kvaliteten på tilbudet til spillavhengige per dags dato?
Begrunnelse
Helseminister Høie svarte i april 2018 på et spørsmål fra representanten Wilkinson (SV) om behandlingstilbudet for spillavhengige (Dokument nr. 15:1397). I svaret anerkjenner helseministeren problemene spillavhengighet skaper og gir et grundig svar på hvordan helsevesenet jobber for å møte utfordringen.
Ministeren omtaler blant annet en undersøkelse som viser at det er «stor forskjell på tilgjengelighet til behandlingssteder, og (…) lav tilgang på pasienter utenfor de store byene».
Ministeren skriver også at Helsedirektoratet som del av arbeidet med handlingsplanen mot spillavhengighet (2016-2018) skal vurdere om «dagens behandlingstilbud er godt nok organisert til å møte de fremtidige behovene for kompetanse og tilgjengelighet i tjenesteapparatet».
I den sammenheng ble det vist til at Nasjonalt kompetansesenter for spillforskning (SPILLFORSK) arbeidet med en studie av kvaliteten på tjenesten og behandlingstilbudet for personer med spillproblemer. Denne studien ble publisert senere i 2018 og støtter opp om mange av funnene i en tidligere undersøkelse fra 2017, laget av Korus-Øst for Helsedirektoratet. Behandlingstilbudet er varierende mellom helseregionene, mange behandlingssteder mangler særskilt kompetanse for målgruppen, og flertallet av behandlingsstedene med tilbud benytter ikke manual i behandlingen. Rapporten konkluderer at:
«samlet sett fremstår både kartleggingsvirksomheten og behandlingen av penge- og dataspillavhengige som ganske lite spesifikk».
Den 12. januar deltok jeg i en panelsamtale om spillproblemer. Der fortalte Spillavhengighet Norge at det fortsatt er stor variasjon i behandlingstilbudet spillavhengige møtes med.