Skriftlig spørsmål fra Siv Jensen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:932 (2020-2021)
Innlevert: 13.01.2021
Sendt: 13.01.2021
Besvart: 21.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Siv Jensen (FrP)

Spørsmål

Siv Jensen (FrP): Det er, forståelig nok, økende kritikk av regjeringens vaksinestrategi, at tempo er for lavt i forhold til land det er naturlig å sammenligne seg med. Det anføres fra helsemyndighetene at det vaksineres i tråd med plan.
Er planen riktig, eller er det nå på tide å endre vaksinestrategi?

Begrunnelse

Vi ser fallende tillit i befolkningen til regjeringens vaksinestrategi og det er forståelig siden vi ligger langt bak land det er naturlig å sammenligne seg med.
Stadig flere undrer seg over mengden vaksiner som står på lager og at det sendes ut et svært lite antall vaksiner av gangen rundt om i landet.
Videre lurer mange på hvorfor regjeringen ikke øker vaksineringen i områder med høyt smittetrykk.
Strategien fremstår også underlig tatt i betraktning at regjeringen fremholder sammenhengen mellom vaksinering og gjenåpning av samfunnet.
Jo lenger tid regjeringen bruker, jo lenger må innbyggerne forholde seg til svært inngripende tiltak med de omkostninger dette har for samfunnet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen har vedtatt en strategi basert på FHIs anbefaling om å fordele vaksinen likt i hele landet. I denne første fasen med lite tilgang til vaksiner er beboere i sykehjem, de aller eldste og visse grupper helsepersonell bli prioritert uavhengig av bosted.
Norge har heldigvis så langt ikke en smittesituasjon som rettferdiggjør at vi vaksinerer de mest sårbare og helsepersonell i noen store byer, mens de samme i mange andre kommuner må vente. Vi kan gjøre dette likt i hele landet. Det vet jeg at mange som bor i distriktene er takknemlige for.
Vi vet ikke hvor det blir utbrudd den neste måneden. Det kan like godt være i en liten kommune som ikke har smitte i dag, mens en stor kommune med mer smitte kan være over bølgen da. Så vurderer fagmyndighetene vår strategi og plan kontinuerlig. Vi skal vaksinere raskt, men vi skal også gjøre det trygt.
Når regjeringen har støttet FHI i at det er riktig å ha et beredskapslager så er det for å være forberedt på at plutselige endringer i leveranser kan oppstå, spesielt nå i begynnelsen med begrensede leveranser av vaksiner som krever spesielle kjøleforhold. Mange andre europeiske land gjør som oss.
Vi ble orientert om redusert ukesleveranse med Pfizervaksinen for noen dager siden. Vårt robuste system sikrer likevel at innbyggerne kan få dose to til rett tid. Full effekt oppnås etter dose to.
Størrelsen på beredskapslager kan justeres etter hva som anses nødvendig.
Produsenten av den ene vaksinen anbefaler også at vi holder av til dose to.