Skriftlig spørsmål fra Tuva Moflag (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:903 (2020-2021)
Innlevert: 09.01.2021
Sendt: 11.01.2021
Besvart: 21.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tuva Moflag (A)

Spørsmål

Tuva Moflag (A): Hvordan vil helseministeren kartlegge omfanget av mennesker som har dødd uten mulighet til å ha sine pårørende hos seg under pandemien, og hva vil statsråden gjøre for å sikre at vi unngår dette fremover?

Begrunnelse

I forbindelse med behandlingen av palliasjonsmeldingen i høst, vedtok Stortinget følgende en handlingsplan for palliasjon, som blant annet skulle inneholde følgende:

«- at ingen som mottar hjelp fra helsetjenesten – i den grad det er mulig – skal dø alene eller være alene i livets sluttfase. Dette målet gjelder også i pandemier og tilsvarende kriser.»

I Bergens Tidende lørdag 9. januar kunne vi lese om en eldre kvinne som døde alene uten de pårørende rundt seg, og med svært begrenset mulighet til å være sammen med sine barn og ektefelle i den siste tiden. Artikkelen peker også på at det ikke finnes noe samlet oversikt over omfanget av mennesker som har dødd i isolasjon under pandemien.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse- og omsorgstjenesten har ansvar for å legge til rette for at alvorlig syke og døende og deres pårørende opplever at de blir ivaretatt i livets siste fase. For å bidra til å styrke lindrende behandling og omsorg og sikre en helhetlig ivaretakelse av menneske i livets sluttfase, har regjeringen lagt fram Meld. St. 24 (2019 – 2020) Lindrende behandling og omsorg. Vi skal alle dø en dag, men alle andre dager skal vi leve. Meldingen inneholder en rekke satsinger og tiltak som skal bidra til å styrke kompetansen og kvaliteten i tjenestetilbudet, slik at alvorlig syke og døende og deres pårørende opplever å bli ivaretatt i livets siste fase. Retningen som stortingsmeldingen tegner opp for palliasjonsfeltet har gyldighet også under ekstraordinære situasjoner som oppstår, som under pandemier og andre kriser. Regjeringen har også nylig lagt frem en pårørendestrategi og handlingsplan, Vi de pårørende, som skal bidra til en god og helhetlig ivaretakelse av pårørende.
Det er en særlig krevende situasjon helse- og omsorgstjenesten står i, den skal både ivareta smitteverntiltak, følge opp syke og gi forsvarlige tjenester. Stengte eller reduserte tjenester har medført belastninger, både for pasientene og pårørende. Jeg har stor forståelse for at mange pårørende synes det er svært vanskelig å oppleve restriksjoner fra helse- og omsorgsinstitusjoner når de skal besøke slektninger som har kort tid igjen å leve. Uansett smittesituasjon så skal pårørende få være sammen med sine nærmeste på dødsleiet. Det viktigste er åpen dialog med de det gjelder for å finne gode løsninger sammen.
Det er fortløpende tatt flere grep for å redusere de negative konsekvensene av smitteverntiltakene og legge til rette for besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner. Faglige råd og anbefalinger har kontinuerlig blitt oppdatert og tydeliggjort. I Helsedirektoratets Prioriteringsråd til sykehjem og hjemmebaserte tjenester fremgår det at for døende pasienter i sykehjem bør det - gjennom anbefalte smitteverntiltak og innenfor rammen av forsvarlig smittevern ved institusjonen – lettes på besøksrestriksjonene slik at pårørende får være tilstede i livets sluttfase. Videre følger det av Helsedirektoratets anbefaling om besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner at det er særlig viktig å legge til rette for besøk for pårørende til kritisk syke eller døende, pasienter med langvarige opphold i institusjon, når pasient eller pårørende er barn eller for en partner forbindelse med fødsel og barselstid.
Det er kommunene og spesialisthelsetjenesten som har ansvar for å yte gode tjenester og finne gode løsninger som sikrer at alvorlig syke ikke dør i isolasjon. Det innebærer at det er sykehusene og kommunene som sammen med de pårørende må finne fram til en god løsning slik at de pårørende får være mest mulig sammen med sine kjære den siste levetiden. Det innebærer også at kommunene og spesialisthelsetjenesten må ha oversikt over brukeres, pasienters og pårørendes behov og hvordan tjenestetilbudet ved livets slutt ytes for å dekke den enkeltes behov i tråd med regelverk og retningslinjer. Kommuner og helseforetak har også ansvar for å evaluere og korrigere tjenestene.
Regjeringen har oppnevnt Koronakommisjonen, som er en uavhengig kommisjon, for å få en grundig og helhetlig gjennomgang og evaluering av myndighetenes håndtering av Covid – 19 pandemien. Kommisjonen skal blant annet se på myndighetenes beredskap og planverk for pandemier både på nasjonalt og kommunalt nivå, sett hen til tidligere pandemier og scenarioer.
Gjennom faglige råd og veiledning, samt tiltakene i Meld. St. 24 (2029 – 2020) Lindrende behandling og omsorg, vil regjeringen bidra til å ivareta alvorlig syke og døende og deres pårørende, og legge til rette for at færre mennesker dør alene i fremtiden. Regjeringen vurderer videre løpende behovet for nye og endrede tiltak i tråd med utviklingen av pandemien.