Skriftlig spørsmål fra Carl-Erik Grimstad (V) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:899 (2020-2021)
Innlevert: 08.01.2021
Sendt: 11.01.2021
Besvart: 18.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Carl-Erik Grimstad (V)

Spørsmål

Carl-Erik Grimstad (V): Hvordan vil statsråden bidra til at pasienter som i medisinsk behandling er påført immunsvikt skal prioriteres i covid 19-vaksinasjonskøen?

Begrunnelse

FHIs vaksinasjonsstrategi har i stor grad tatt utgangspunkt i en ekspertgruppes innstilling. Likevel er den tillempet i forhold til smittesituasjonen slik at helsepersonell i dag prioriteres sammen med sårbare eldre – spesielt i sykehjemmene.
I det kreftmedisinske miljøet i Norge har det, blant annet ved artikler i Dagens Medisin, kommet til uttrykk et ønske om også å inkludere spesielt sårbare pasienter i spesialisthelsetjenesten i denne gruppen. Dette dreier seg spesielt om pasienter som ledd i behandlingen er påført et sterkt svekket immunforsvar, kreftpasienter i celleterapi, enkelte revmatiske pasienter og utvalgte personer med autoimmune sykdommer.
Dette synes som en svært relevant problemstilling i den situasjonen vi nå står oppe i. Pasientgruppene det her er snakk om er preget av å være objektivt svært sårbare, men også angsten knyttet til å være utsatt er en belastning i seg selv. Mange av dem det er snakk om har levd ni måneder nærmest uten å ha vært utenfor døra – det har vært få dødsfall i pasientgruppen, men dette er knyttet til at de har blitt rådet til knapt å møte mennesker. Det bør nå være på tide at disse pasientene så snart som mulig slipper belastningen ved ikke å være vaksinert – spesielt i en situasjon der nye virusmutasjoner, som innebærer en større smitterisiko, har oppstått.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg har stor forståelse for at mange i risikogruppene ønsker vaksine så raskt som mulig. Vi sikres god tilgang til vaksiner gjennom vårt samarbeid med EU.
Vi vaksinerer nå med de to første godkjente vaksinene. Kommuner og sykehus vil motta mange doser de neste ukene og månedene dersom leveransene kommer som avtalt.
Vaksinen fra AstraZeneca kan bli godkjent 29. januar. Hvis det skjer, øker tempoet i vaksineringen ytterligere. Vi vil kunne vaksinere opp mot 700.000 personer i løpet av februar og mars – bare med denne vaksinen. Med disse to vaksinene, samt vaksinene fra BioNTech Pfizer og Moderna, vil vi kunne vaksinere opp mot 1,2 millioner personer i løpet av disse to månedene.
I den første fasen med begrensede leveranser vil det likevel være nødvendig med prioritering. Regjeringen følger Folkehelseinstituttets råd om prioritering av vaksinene, og strategien vår er dynamisk. Den kan endres blant annet ut fra smittesituasjonen og oppdatert kunnskap om vaksinenes egenskaper.
I den første fasen med lite tilgang til vaksiner er beboere i sykehjem, de aller eldste og visse grupper helsepersonell prioritert uavhengig av bosted.
Etter dagens prioriteringsrekkefølge vil vi etter å ha vaksinert de som er 75 år og eldre vaksinere aldersgruppen 65 til 74 år og personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp.
Deretter følger en aldersprioritering av personer med underliggende sykdommer/ tilstander i gruppen 55 til 64 år, 45 til 54 år og 18 til 44 år. Etter disse prioriteres aldersgruppen 55- 64 år og gruppen 45 til 54 år.