Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:883 (2020-2021)
Innlevert: 07.01.2021
Sendt: 08.01.2021
Besvart: 15.01.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Viser til mitt spørsmål av 10. desember 2020 vedr. situasjonen for Trondheim Spektrum. Deres økonomiske situasjon er fortsatt uavklart og de føler de faller mellom to stoler når det gjelder de økonomiske kompensasjonsordningene i forbindelse med Covid-19 pandemien.
Hvorfor kan ikke støtteordningen for publikumsåpne arrangement under næringsdepartementet inkludere underleverandører som Trondheim Spektrum, når underleverandører på kulturfeltet kan få støtte via Kulturdepartementet?

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Covid-19-pandemien og smittevernstiltakene i forbindelse med denne har rammet store deler av norsk næringsliv hardt. Regjeringen har gjort en rekke grep for å avhjelpe situasjonen, og kompensasjonsordningen for bedrifter med stort omsetningsfall er et av de sentrale tiltakene overfor næringslivet. I denne kan de fleste bedrifter søke kompensasjon, også Trondheim Spektrum og andre underleverandører. Støtten bedriftene får i kompensasjonsordningen øker i takt med omsetningsfallet, noe som sikrer mer støtte til de hardest rammede bedriftene. Søknadsportalen til ordningen åpner 18. januar 2021, og det legges opp til at behandling av søknad og utbetaling av tilskudd skal skje kort tid etter at søknad er innsendt.
Samtidig som smittevernstiltakene har rammet norsk næringsliv bredt, er det også enkelte næringer som er hardere rammet enn andre, og derfor er det i tillegg til brede ordninger nødvendig med spissede tiltak mot næringer som er hardt rammet. Støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer er et av disse, og i denne ordningen vil arrangører og medarrangører av store publikumsåpne arrangementer kunne søke om støtte. Formålet med ordningen er å stimulere til opprettholdelse av store publikumsåpne arrangementer av nasjonal eller regional verdi som står i fare for å forsvinne på grunn av økonomiske tap knyttet til pålegg og råd gitt av myndighetene som følge av covid-19-utbruddet.
Som næringsminister er jeg opptatt av å se de ulike støtteordningene i sammenheng, slik at ordningene komplementerer hverandre og sørger for bred støtte der dette er hensiktsmessig, og spisset støtte når situasjonen tilsier dette.
Slik støtteordningen for publikumsåpne arrangementer er utformet nå sikrer den tilskudd til en næring som er særlig rammet, og som ikke tilstrekkelig fanges opp av de brede ordningene. Jeg vil påpeke at støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer retter seg mot andre og i visse tilfeller betydelig forskjellige næringer og aktører enn ordningen under Kulturdepartementet, som representanten viser til. Ulike hensyn og behov ligger bak de to ordningene, og utformingen tar nødvendigvis dette i betraktning.
Jeg er klar over at situasjonen er krevende for mange bedrifter, men jeg håper at den nært forestående åpningen av kompensasjonsordningen for næringslivet kan legge til rette for at Trondheim Spektrum og andre bedrifter får den likviditeten som trengs for å komme seg gjennom krisen. I tillegg til kompensasjonsordningen er omstillingsordningen for reiselivet under Innovasjon Norge, som nå er videreført og utvidet, relevant for Trondheim Spektrum og andre underleverandører som oppfyller kriteriene for tilskudd. Jeg vil oppfordre Trondheim Spektrum og andre underleverandører til å fortsette å benytte seg av ordningene som er etablert. For ordens skyld gjør jeg oppmerksom på at det er forvalterne av ordningene, herunder Brønnøysundregistrene og Innovasjon Norge, som fatter vedtak om støtte.