Skriftlig spørsmål fra Jan Bøhler (Sp) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:872 (2020-2021)
Innlevert: 05.01.2021
Sendt: 06.01.2021
Besvart: 12.01.2021 av justis- og beredskapsminister Monica Mæland

Jan Bøhler (Sp)

Spørsmål

Jan Bøhler (Sp): Riksadvokaten har sendt ut et direktiv etter avgjørelsen i EMD-saken om beslaget av telefonen til en 42 år gammel norsk-pakistansk mann. Dette får store konsekvenser og politiadvokat Brekke sa til Rett24 at dersom alle databeslag hvor det kan være fortrolig informasjon skal sendes tingretten, «så vil all etterforskning i hele politi-Norge stoppe fra dag én».
Er et lovgivningsalternativ vurdert, eller hvorfor ikke, har politiet fått anledning til å vurdere konsekvensene av en slik ordre, og vil statsråden foreslå endringer?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) avsa 17. desember 2020 dom mot Norge for krenkelse av Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) artikkel 8. EMD kom til at Norge ikke har en tilstrekkelig klar rettslig regulering av håndtering av databeslag som inneholder taushetsbelagt advokatkorrespondanse.
Riksadvokaten, som øverste leder av påtalemyndigheten, ga derfor samme dag et midlertidig direktiv om gjennomgang av beslag. Av direktivet fremgår at i tilfeller hvor det er holdepunkter for at et beslag inneholder opplysninger som er unntatt fra beslag etter straffeprosessloven § 204 første ledd jf. § 119, skal beslaget sendes til tingretten for utsortering av dokumenter som omfattes av beslagsforbudet. Mistenktes pretensjon om at et beslag inneholder opplysninger som er vernet av straffeprosessloven § 119, skal legges til grunn med mindre den er åpenbart uriktig. Det fremgår videre av direktivet at det skal foretas en streng prioritering ved vurderingen av om et beslag skal sendes til tingretten for slik utsortering, på grunn av tingrettens begrensede kapasitet, og at direktivet gjelder inntil annet blir bestemt.
Justis- og beredskapsdepartementet har i samarbeid med Riksadvokaten og Politidirektoratet startet et arbeid med henblikk på å vurdere hvilke regelverksendringer som er nødvendige for å sikre at denne type saker behandles i samsvar med våre folkerettslige forpliktelser. I denne forbindelse er jeg selvsagt opptatt av å finne løsninger som ikke står i veien for en effektiv kriminalitetsbekjempelse.