Skriftlig spørsmål fra Sverre Myrli (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:831 (2020-2021)
Innlevert: 22.12.2020
Sendt: 23.12.2020
Besvart: 11.01.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Sverre Myrli (A)

Spørsmål

Sverre Myrli (A): Hvilke retningslinjer for fritidskarantene og andre smitteverntiltak gjelder for utenlandske lastebilsjåfører, hvordan er dette kommunisert til bransjen, og mener helseministeren at denne yrkesgruppen er en kandidat for obligatorisk testing ved grensa?

Begrunnelse

Hver dag krysser en rekke yrkessjåfører grensen inn til Norge. Erfaringer fra personer som jobber langs grensen tilsier at det er lite kjennskap til smittevernreglene, spesielt regler som omhandler fritidskarantene. Det fortelles om personer som oppsøker lokale serveringssteder mv., på tross av at de kommer fra røde land. Det observeres sjeldent munnbindbruk og nødvendig avstand opprettholdes heller ikke. Det er påpekt at enklere informasjon og påminnelser om munnbind og avstand i en gitt periode for å nå ut til de faste yrkessjåførene, kunne gjort mye for å forhindre at smitterisikoen øker.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: I utgangspunktet skal alle som ankommer Norge fra et område med karanteneplikt i karantene i 10 døgn. For bl.a. å kunne opprettholde vareforsyningen til Norge er det likevel gjort visse unntak fra karanteneplikten. Etter covid-19-forskriften § 6 b femte ledd er det gjort unntak for innreisekarantene ved kryssing av Norges grense i arbeidstiden for yrkessjåfører av langtransport og togpersonell som ikke arbeider på godstog. Det at unntaket bare gjelder i arbeidstiden innebærer at karanteneplikten gjelder i fritiden. Karantene i fritiden kan gjennomføres i enerom i kjøretøyet eller toget som er egnet for overnatting. De øvrige reglene for innreisekarantene som for eksempel å unngå nærkontakt med andre enn dem man bor sammen med og ikke ta offentlig transport gjelder. Øvrige råd om bruk av munnbind, vask av hender og å holde avstand gjelder også.
Før innreise må den reisende registrere opplysninger som er nødvendige for å sikre etterlevelse av og tilsyn med karanteneplikten, for å styrke smittevernarbeidet og bidra til bedre smittesporing. Dette vil bl.a. være opplysninger om oppholdssted i karantenetiden og arbeids- eller oppdragsgiver. Yrkessjåfører av langtransport og togpersonell er imidlertid unntatt kravet om obligatorisk test ved ankomst til Norge. Dette etter råd fra Helsedirektoratet som anbefalte at denne gruppen skulle unntas fra testkravet. Helsedirektoratet har lagt til grunn at unntakene fra testkravet er begrenset til det som er absolutt nødvendig og at tiltaket ikke i vesentlig grad forstyrrer internasjonal handel og reisevirksomhet.
Jeg er enig i at god informasjon om karanteregler og smittevernråd er viktig for etterlevelsen. Det nye innreiseregistreringssystemet innebærer at alle skal få informasjon om karantereglene. Registreringen vil også gjøre det enklere å kontrollere etterlevelse.
I tillegg har Samferdselsdepartementet løpende dialog med arbeidsgiverorganisasjonene i vegtransportnæringen om karantene-, testing- og innreiseregler for yrkessjåfører, tolkning av disse reglene og hvilke utfordringer reglene evt. medfører. Organisasjonene orienterer sine medlemmer om reglene. Informasjon legges også ut på regjeringens nettsider. Samferdselsdepartementet informerer EU-kommisjonen om de norske covid-19-restriksjonene, og dette videreformidles på en felleseuropeisk nettside. I tillegg informerer det internasjonale lastebileierforbundet (International Road Transport Union (IRU)) sine medlemmer om restriksjonene i flere land – også Norge, på sin nettside.