Rigmor Aasrud (A): Hva er livsløpskostnaden for samfunnet av at en ungdom som nå er arbeidsledig ikke kommer tilbake i jobb, men skyves varig ut av arbeid og over på trygd?
Begrunnelse
Koronaledigheten har rammet unge hardt. 8. desember var det over 60 000 som var registrert helt ledige og under 40 år. Vi ser også at mange av de som nå er ledige, har gått ledig lenge. Sammenlignet med i fjor var det nesten en tredobling i antallet som har vært arbeidssøkere i mer enn seks måneder, tidlig i desember. Mens det i november i år var nesten 100.000 flere enn i fjor som var registrert som arbeidssøkere, var det bare 166 flere arbeidssøkere på tiltak.
Det er fare for at ledigheten biter seg fast på høyt nivå og medfører en langvarig reduksjon i sysselsettingen. Basert på Yagan (2019) og Raaum og Røed (2006) estimerte ekspertgruppen for samfunnsøkonomisk vurdering av smitteverntiltak i sin første rapport at «en økning i arbeidsledigheten i 2021 på en prosentenhet fører til en langvarig reduksjon i sysselsettingsandelen på 0,2 prosentenheter". Dette vil ikke bare gi et stort tap for den enkelte, men også for samfunnet.