Marit Arnstad (Sp): Vil statsråden gå i dialog med reiselivsnæringen på Svalbard for å etablere et bedre samarbeid om de rammer som reiselivsbedriftene jobber innenfor, og vil regjeringen sørge for at de seriøse reiselivsbedriftene på Svalbard kan få rimelige og letthåndterte rammer for sin virksomhet når den foregår innenfor de regler for sikkerhet og miljøhensyn som gjelder?
Begrunnelse
Arctic Wildlife Tours AS har lykkes med å skape flere arbeidsplasser på Svalbard de siste to-tre årene. Svalbard er i dag base og aksjonsradius for ATW, men selskapet har planer om å ekspandere både det norske fastlandet og Canada, Island og Grønland. Men det krever at aktiviteten på Svalbard lykkes. AWT selger naturopplevelser og fotografiske reiser og trenger en viss nærhet til naturen og dyrelivet for å kunne gjøre det. Nå står selskapets reiselivsprodukter på Svalbard i fare på grunn av stor usikkerhet og lite forståelse for bedriftens behov. Dette dreier seg blant annet om følgende:
• De tre siste årene er fjordene Tempelfjord, Billefjord og Van Mijenfjord blitt stengt for ferdsel på isen i mars–april. Dette påfører ATW et tap på 1 mill. kroner årlig. Bedriften ønsker å selge turer hvor kundene får oppleve landskapet og dyrelivet i disse områdene. Dette er regelverk bestemt av Sysselmannens miljøvernsjef. Bedriften opplever en utvidelse av de scooterfrie områdene som et skudd for baugen for deres vinterprodukter.
• Regelverk for bruk av Zodiac lettbåt utenfor Isfjorden og Kongsfjorden (som ATW bruker) er tatt opp av Sysselmannen og bedriften må hvert år nå søke om dispensasjon til Sjøfartsdirektoratet til dette. Hensikten med regelverket er å ivareta sikkerhet, men årlige søknader binder ressurser i bedriften på en annen måte enn en stående dispensasjon ville gitt.
• Klima- og miljødepartementets oppdragsbrev av 14.02.20 til departementets aktører på Svalbard legger føringer for videre innstramminger av ferdsel. Dette skaper sterk bekymring i ATW all den tid det i dag er svært begrenset hvor man kan ferdes. Vinterdriften i selskapet er alt sterkt hemmet av restriksjonene som gjelder.
• I det før nevnte oppdragsbrevet omtales mulige innstramninger i regimet for nærhet til vilt dyreliv som isbjørn og hvalross. I dag reguleres dette slik at man har lov til å komme så nær som 30 meter. Hvis dette skulle økes, for eksempel til 200 meter, vil det svekke attraktiviteten til ATWs turistprodukter dramatisk. 90 % av ATWs turer på Svalbard har isbjørnobservasjoner som en hovedattraksjon og trekkplaster.