Emilie Mehl (Sp): Hva vil statsråden gjøre for å styrke Norges innsats mot det enorme omfanget av organisert kriminalitet og illegal virksomhet som knyttes til piratkopiering, og kan statsråden gi en oversikt over hvor mange straffesaker som gjelder brudd på varemerkelovens paragrafer 57, 58, 59, 61 og/eller tollovens paragraf $3-1 knytte til falske varer, per år de siste fem årene, samt hvordan henleggelser, tiltaler og pådømmelser fordeler seg på disse sakene?
Begrunnelse
Gjennom en rekke artikler har TV2 belyst det enorme omfanget av piratkopiering, og hvilke skadevirkninger det har for samfunnet. Ifølge Norwegian Anti Counterfeit Group regnes piratkopiering som verdens største illegale virksomhet med en total omsetning større enn kriminalitet knyttet til våpen, trafficking og narkotika m.m. Likevel er det tilsynelatende sjelden at saker knyttet til dette straffeforfølges i Norge. Piratkopiering har tilknytning til kriminelle nettverk og alvorlig organisert kriminalitet, og er blant annet knyttet til terrorfinansiering av Interpol. Handel med piratkopierte varer har en rekke negative konsekvenser.
I tillegg til å svekke og utnytte andres varemerke og omdømme kan piratkopierte varer være skadelige eller ha en kvalitet som utgjør fare for personer som tror de har kjøpt et ekte produkt, for eksempel innen elektronikk, medisiner eller bildeler. Det vises for eksempel til TV2-artikkel 13. oktober 2020, hvor Legemiddelverket advarer mot at nordmenn handler legemidler på nett som kan være piratkopierte og livsfarlige, og viser til at det finnes eksempler på nordmenn som har omkommet som følge av dette. Tollvesenets avdeling på Østlandsterminalen opplyser i saken at de vil ha destruert omkring 9000 sendinger med ulovlige legemidler bare i 2020 ved årets slutt.