Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:637 (2020-2021)
Innlevert: 03.12.2020
Sendt: 03.12.2020
Besvart på vegne av: Klima- og miljøministeren
Besvart: 10.12.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Vil statsråden sørge for at Norge innfører krav om tilstedeværelse av MMO (Marin Mammal Observers- Sjøpattedyrobservatører) på seismikkfartøy som opererer i norske farvann, og særskilt i arktiske farvann lengst nord i Barentshavet, hvor hvalarter som Grønlandshval, Narhval og Beluga lever?

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Petroleumsvirksomheten i Norge skjer under strenge krav til helse, miljø og sikkerhet og ivaretakelse av det ytre miljø. Seismiske undersøkelser er regulert av et omfattende regelverk. I petroleumsloven § 10-1 er det videre et generelt krav om å ta alle rimelige foranstaltninger for å unngå skade på dyre- og plantelivet i havet.
Gjennom forvaltningsplanene for havområdene gjøres det detaljerte vurderinger av påvirkninger både i forhold til miljø og andre næringer. Disse vurderingene omfatter også sjøpattedyr. Det har til nå ikke vært ansett som nødvendig å innføre krav om observatør om bord på seismikkskip, slik representanten spør om. Imidlertid er det iverksatt et viktig tiltak ved igangsetting av seismiske undersøkelser, såkalt "soft start". Tiltaket innebærer at seismikkinnsamlingen skal startes opp med en mindre kraftig lydkilde (soft start) slik at fisk og sjøpattedyr kan svømme vekk før innsamlingen starter opp for fullt. Fra 1. januar 2018 lyder § 8 i ressursforskriften som følger:

"Ved oppstart av seismisk undersøkelse skal det gjøres en gradvis oppstart av lydkilden for å gi fisk og marine pattedyr mulighet til å forlate nærområdet for undersøkelsen."

Påvirkning fra undervannsstøy på sjøpattedyr er spesifikt omtalt og vurdert sist gjennom Meld. St. 20 (2019-2020) Helhetlige forvaltningsplaner for de norske havområdene, som ble behandlet av Stortinget 18. juni i år. I denne meldingen fremgår det at

"Det er ikke påvist noen endringer i marine organismer som følge av støy fra seismiske undersøkelser".

Videre uttales det at

"Det er usikkerhet knyttet til mulig påvirkning av seismikk på marine pattedyr, og kunnskapsmanglene gjør det vanskelig å vurdere eventuelle konsekvenser. For å bidra til å beskytte det marine liv mot støy fra seismikk, er det innført krav om at den seismiske lydkilden skal startes på lav effekt og økes gradvis til full effekt er oppnådd (soft start)."

I FFI-Rapport 17/00075 Effekter av menneskeskapt støy på havmiljø - rapport til Miljødirektoratet om kunnskapsstatus fra Forsvarets forskningsinstitutt av 13. januar 2017 ble blant annet "soft start" fremhevet som et anbefalt tiltak. I rapporten fremgår det også at

"både seismikk og militære sonarer kan gi direkte skade på fisk og pattedyr. Spesielt følsomt er hørselsorganet. Skadeomfanget er imidlertid begrenset til nærområdet noen hundre meter fra kilden. Skadeeffekter vil sannsynligvis ikke gi noen populasjonseffekter".