Skriftlig spørsmål fra Nils Kristen Sandtrøen (A) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:612 (2020-2021)
Innlevert: 30.11.2020
Sendt: 30.11.2020
Rette vedkommende: Fiskeri- og sjømatministeren
Besvart: 07.12.2020 av fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Spørsmål

Nils Kristen Sandtrøen (A): Gjør regjeringen noe for å følge opp vedtakene Stortinget har gjort for innlands fiskeoppdrett, og i så fall hva?

Begrunnelse

Stortinget har tidligere gjort vedtak nr. 92 og 93 (2016–2017) og 219 (2015–2016) under vedtak nr. 92. Innlands oppdrettsfiskvirksomhet Vedtak nr. 508, 1. mars 2016:

«Stortinget ber regjeringen fremme en tiltaksplan for å legge til rette for innlands oppdrettsfiskvirksomhet.»

Vedtaket ble gjort ved behandling av Meld. St.31 (2014–2015).

Odd Emil Ingebrigtsen (H)

Svar

Odd Emil Ingebrigtsen: Regjeringen ønsker å legge til rette for akvakultur på en bred front, også på land og i innlandet. Selv om anmodningsvedtaket om å fremme en tiltaksplan for innlands fiskeoppdrettsvirksomhet ikke er ferdigstilt, har vi løpende gjennomført tiltak som legger bedre til rette for dette.
I 2017 samlet Nærings- og fiskeridepartementet og Landbruks- og matdepartementet næringsaktører og sektormyndigheter for å diskutere utfordringer for innlands fiskeoppdrett. Her fikk næringsaktørene blant annet løftet problemstillinger knyttet til sektormyndighetenes kompetanse på akvakultur i innlandsregionene. Fra enkelte aktører ble det også anført at forurensningsregelverket er for rigid. Videre ble det pekt på viktigheten av å tillate avl på røye i oppdrett og å oppnå bedre vekst og lønnsom drift.
I 2015 sendte Nærings- og fiskeridepartementet et brev til fylkeskommunene hvor det ble presisert at regelverket tillater avl på røye i oppdrett, med den begrensningen at man ikke henter avlsmateriale fra nord til sør. Dette var viktig for å legge til rette for røyeoppdrett i innlandet.
En utfordring for innlands fiskeoppdrett er at elver og innsjøer har dårlig kapasitet til å ta imot utslippet fra slik virksomhet. Det kan derfor være vanskelig å skalere opp slik produksjon med mindre man øker rensegraden som følge av teknologiutvikling. Vi ser at det planlegges flere store industriprosjektet for landbasert oppdrett i innlandet, blant annet på Rjukan og i Rendalen. Dette er prosjekter som har fått tillatelser, men de har hatt utfordringer med finansieringen. Denne type industriprosjekter nyter godt av den betydelige teknologiutviklingen for landbaserte fiskeoppdrettsanlegg som ble utløst da regjeringen i 2016 etablerte en ny ordning med vederlagsfrie tillatelser til oppdrett av laks.
Regjeringen innførte i 2018 krav til teknisk standard for landbaserte fiskeoppdrettsanlegg. Dette gir sikrere anlegg med lavere utslipp og betydelig redusert risiko for rømt fisk ut i vassdragene. Det gir trygghet og forutsigbarhet hva gjelder miljøpåvirkningen fra slik produksjon, og kan lette prosessen med etablering av anlegg.
Lukkede landbaserte oppdrettsanlegg er i ferd med å vokse frem som en egen nisje for akvakulturproduksjon i Norge. Dette er høyteknologi, og etablering av slike anlegg innebærer store investeringer. Resirkuleringsanlegg kan produsere store mengder fisk med lite vannforbruk og lave utslipp.
Gjennom det generelle virkemiddelapparatet gis det midler til forskning om og utvikling av landbasert oppdrettsteknologi som kommer innlands fiskeoppdrett til gode. Blant annet gis det betydelig finansiering til Nofima til forskning om resirkuleringsteknologi (RAS-anlegg) for landbasert fiskeoppdrett. Flere prosjekter har fått de nødvendige tillatelsene, men har slitt med finansieringen. Innlands fiskeoppdrett har den samme tilgangen som annet næringsliv til det generelle virkemiddelapparatet og ordningene gjennom blant annet Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva.
Arbeidet med den nærmere oppfølgingen av anmodningsvedtaket har tatt lengre tid enn forventet. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med å beskrive aktuelle tiltak for å legge bedre til rette for innlandsoppdrett, på egnet måte når arbeidet er ferdigstilt.