Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:605 (2020-2021)
Innlevert: 29.11.2020
Sendt: 30.11.2020
Rette vedkommende: Distrikts- og digitaliseringsministeren
Besvart: 09.12.2020 av distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Vil ministeren sikre at vi får etablert det finansielle grunnlaget for å etablere minst tre nasjonale European Digital Innovation Hubs?

Begrunnelse

EU har redusert budsjettet for Digital Europe programmet med i størrelsesorden 15 %. Som en følge av dette er også satsingen på European Digital Innovation Hubs (EDIH) nedskalert. Den reduserte finansieringen medfører at Norge nå kan forvente finansiering til kun 1-3 nasjonale EDIHer. Disse hubene skal være nært brukerne, ha nødvendig bredde og regional forankring. Hvert land skal ha en hub spesialisert på AI, mens de andre kan ha mer næringsrettet fokus. Ansvaret for Norges deltakelse i Digital Europe, herunder EDIHene, ligger under digitaliseringsministerens område. Virkemidlene som kan realisere norske huber er imidlertid i stor grad under næringsministerens område. Samarbeid på tvers av departementene vil være avgjørende for å sikre næringslivets, og særlig små og mellomstore bedrifter sine behov. Den pandemien vi nå står midt oppe i gjør dette enda viktigere.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Digital Europa Programmet 2021-27 (DEP) er som kjent ikke endelig vedtatt av EU, og Norge er heller ikke formelt assosiert til programmet ennå. I det foreløpig siste utkastet til arbeidsprogram for EDIH er det lagt opp til at et land av Norges størrelse skal ha to til fire EDIHer finansiert av DEP. I tillegg er det lagt opp til at EDIHer som fyller kravene til EDIH-status, men ikke får finansiering fra DEP, også kan kalle seg "European Digital Innovation Hubs" og bli fullverdige medlemmer av nettverket av EDIHer. Disse må da finansieres fra andre kilder enn DEP.
EDIHer som mottar finansiering fra DEP, forutsettes også å bidra med nasjonal medfinansiering. Ny norsk finansiering til dette kan ikke forventes, men eksisterende nasjonal finansiering som norske EDIH-deltakere mottar, kan vurderes som nasjonalt bidrag til deres EDIH-deltakelse. Tilsvarende legger jeg til grunn at eventuelle norske EDIHer som ikke mottar støtte fra DEP, kan finansieres gjennom andre eksisterende nasjonale eller regionale ordninger.
Oppgaven med å legge til rette for norsk deltakelse i EDIHene, er lagt til Innovasjon Norge, og arbeidet er godt i gang. Jeg har tillit til at Innovasjon Norge legger til rette for en god norsk deltakelse i EDIH-nettverket, i samarbeid med Europakommisjonen, andre deltakerland samt Norges Forskningsråd og andre deler av det norske virkemiddelapparatet.
DEP er et stort, viktig og bredt anlagt program som henger nært sammen med Horisont Europa og noen andre europeiske programmer. Vi arbeider også for å få på plass en nasjonal organisering av oppfølgingen av DEP, herunder samarbeid på tvers av departementsområder, som også inkluderer det næringsrettede virkemiddelapparatet.
Konklusjonen er derfor at vi er godt i rute med arbeidet med å legge til rette for etablering av EDIHer i Norge.