Skriftlig spørsmål fra Heidi Greni (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:571 (2020-2021)
Innlevert: 25.11.2020
Sendt: 26.11.2020
Besvart: 02.12.2020 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Heidi Greni (Sp)

Spørsmål

Heidi Greni (Sp): Dersom endringer i gjeldende smitteregler må varsles på fredager, er det mulig å gi kommunene et forvarsel, f.eks. et døgn tidligere, slik at ansatte og administrasjon kan få lenger tid på forberedelser og til å bruke arbeidstid på å forberede smitteverntiltak før helga?

Begrunnelse

Smittesituasjonen vi står oppe i gjør at det varsles endringer i gjeldende smittevernregler på svært kort varsel. Dette kan særlig være krevende for eksempel for ansatte i skolen som skal endre undervisningsopplegg og organisere elevgruppene ut i fra de til enhver tid gjeldende reglene. Særlig har det kommet tilbakemeldinger om at det hadde vært hensiktsmessig med en arbeidsdag å forberede endringene på, snarere enn å få beskjed fredag ettermiddag gjennom media om nye tiltak som skal være på plass mandag morgen. Det har i tillegg blitt pekt på at iverksettelse over helg gjør at det er mer krevende å stille spørsmål og få oppklaringer fra departement og fylkesmann om det skulle være nødvendig. Kommunene er stort sett fornøyd med informasjonen som gis, og viser stor forståelse for behovet for iverksettelse av raske tiltak. Samtidig har kommunene et ansvar for de ansattes arbeidssituasjon, og ønsker å redusere belastningen for de ansatte så mye som mulig i en ellers krevende situasjon med raske endringer og høyt arbeidspress. I den forbindelse er det ønskelig å kunne flytte noe av forberedelsene bort fra helg over til ordinær arbeidstid i ukedagene.

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Stortingsrepresentant Greni viser til endringer i smittevernregler i sitt spørsmål til meg. Jeg oppfatter at det representanten spør om, er hvorvidt det er mulig å bruke lengre tid på forberedelser når tiltaksnivåene endres i skolen, fordi det oppleves som om endringer i disse nivåene kommer brått på skoleeiere, skoleledere og ansatte i skolen.
Folkehelseinstituttet har sammen med Utdanningsdirektorartet og Helsedirektoratet utarbeidet smittevernveiledere for skole. Disse er utarbeidet med tanke på å holde skoler åpne på en smittevernforsvarlig måte, også ved økt smitte. Tiltakene er inndelt etter en trafikklysmodell, med tiltak på grønt, gult og rødt nivå. Det overordnede målet ved gult og rødt nivå er at elever og ansatte har et begrenset antall kontakter og holder oversikt over disse.
Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet jobber tett med helsemyndighetene om rådene som gis i veilederne, både om de faktiske tiltakene, men også hvordan disse kommuniseres ut. Det er kun gjort mindre justeringer i smittevernveilederne denne høsten.
Skoleeier skal ha en beredskapsplan slik at de raskt kan veksle mellom de ulike nivåene (grønt, gult og rødt) i smittevernveilederne. Målsettingen med beredskapsplanene er å sikre at skolene er i stand til raskt å trappe opp og ned på tiltak ut fra smittevernsituasjonen. På Utdanningsdirektoratets sider står det utdypende informasjon om hva en slik beredskapsplan bør inneholde.
Siden før sommeren har vi nasjonalt vært på gult tiltaksnivå i skolen, og det er vi fortsatt. Ved stort smittetrykk kan lokale myndigheter, etter grundig vurderinger, beslutte å øke til rødt tiltaksnivå i skolen. Smitteverntiltak som rammer barn og unge skal være nødvendige og forholdsmessige og i minst mulig grad påvirke deres hverdag negativt. Det er derfor svært viktig at tiltakene som settes inn for å bremse og unngå smitte, går minst mulig ut over barn og unge.
Jeg har stor forståelse for at dette er krevende tider for mange, men med beredskapsplaner bør de fleste skoler klare overgangen til endret tiltaksnivå relativt raskt. Foreløpig er det slik at det er lokale myndigheter som beslutter økt tiltaksnivå. Smitteveilederne gir gode råd for smittevern ved forskjellig smittetrykk.