Skriftlig spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:551 (2020-2021)
Innlevert: 23.11.2020
Sendt: 24.11.2020
Besvart: 01.12.2020 av kultur- og likestillingsminister Abid Raja

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Hvordan vil statsråden sikre at Lillehammer Olympiske Anlegg (LOA) ikke går konkurs?

Begrunnelse

Anlegget på Lillehammer gjennomfører mange arrangementer gjennom et år. Flere av disse gir inntekter som sikrer at det også kan gjennomføres idrettsarrangementer slik anleggene opprinnelige er bygget for. På grunn av smittesituasjonen har det ikke vært mulig å gjennomføre.
Kulturministeren har selv besøkt anlegget i høst og oppfordret LOA til å søke de ordinære krisepakkene. De får verken ta del i de pakkene som sorterer under statsrådens ansvarsområde eller de som er tilgjengelig for næringslivet på grunn av organisasjonsformen, som ble fastsatt som en betingelse for tilskuddene fra staten da anleggene ble etablert før OL i 1994.

Abid Raja (V)

Svar

Abid Raja: Lillehammer bob- og akebane, som er en del av Lillehammer Olympiapark, mottar et årlig driftstilskudd over Kulturdepartementets budsjett. I 2020 mottar Lillehammer bob- og akebane 2,5 millioner kroner, og regjeringen har foreslått en bevilgning på 2,6 millioner kroner i 2021. Olympiaparken er heleid av Lillehammer kommune. Regjeringen har stilt opp med flere økonomiske tiltak for å hjelpe kommunene gjennom koronakrisen. Så langt har sektoren fått 17,7 milliarder kroner i ekstra overføringer. I forbindelse med koronatiltak fase 3 mottok kommunesektoren et tilskudd på 2,5 milliarder kroner til vedlikehold, rehabilitering og oppgradering av kommunal infrastruktur. Regjeringen har i Prop. 1 for 2021 fremmet forslag om vekst i kommunesektorens frie inntekter på 2 milliarder kroner. I tilleggsnummeret til statsbudsjettet for 2021 foreslår regjeringen å bevilge 6,2 milliarder kroner mer til kommunene i 2021, hvorav 1,5 milliarder kroner skal fordeles som skjønnsmidler.
Det er enighet mellom staten og KS om at kompensasjonen fra staten samsvarer godt med kommunesektorens merutgifter og mindreinntekter som følge av korona. Samtidig vet vi at mye er usikkert og at noen kommuner har hatt høyere utgifter enn andre. Derfor har regjeringen målrettet innsatsen mot kommunene med de største utfordringene gjennom fordeling av skjønnsmidler. Kompensasjonsordningen for frivillighets- og idrettssektoren er avgrenset til organisasjoner som driver frivillig virksomhet og som er registrert i Frivillighetsregisteret. I tillegg til foreninger og ideelle organisasjoner omfatter dette også en rekke stiftelser og aksjeselskap, men offentlig eide virksomheter og vanlig næringsvirksomhet holdes utenfor denne ordningen.
Det er vanskelig å si nøyaktig hvor store konsekvenser koronakrisen får for kommunene. Regjeringen har derfor etablert en arbeidsgruppe sammen med KS, som skal kartlegge de økonomiske konsekvensene av koronakrisen. Arbeidsgruppen skal jobbe frem til august 2021.
Kommunene bør også ha dialog med fylkesmannen om sine økonomiske utfordringer.